palmpasen sfeerbeeld

Palmpasen, het haantje op het stokje en andere gebruiken

Nog even en dan lopen de kinderen weer een optocht met hun Palmpasen stok. Voorafgaand aan de optocht is er veel werk te verrichten. De kinderen maken een broodhaantje, rijgen een gedroogde vruchten slinger en versieren de uitgeblazen eieren voor aan hun stok. Maar wat symboliseren al deze gebruiken en …

natuurlijk verven

Eieren versieren, met natuurlijke verf

Nog even en dan is het Palmpasen, gevolgd door de Paasdagen. In deze periode worden er eieren versierd, verstopt en gegeten! Er zijn verschillende manieren om eieren een ander jasje geven. Heb je ze al wel eens versierd met natuurlijke materialen en planten, of gemarmerd met natuurlijke verf? Eieren versieren, …

paaseieren borduren

Paasversiering maken, geborduurde eieren

De lente is officieel begonnen en we maken ons op voor Palmpasen en de Paasdagen. Een sfeervolle jaartafel of paasversiering in huis verbinden ons met het seizoen. Maak samen deze eenvoudige paashangers, leuk voor aan paastakken of om voor het raam te hangen! Bijzonder versierd papier Deze geborduurde paasversiering is …

campingvermaak, zaagmes gebruiken

Camping vermaak met natuurlijke materialen

De camping is voor veel mensen de ideale plek om op te laden. Met kleine kinderen is het vaak eenvoudig om er dagen te vertoeven zonder al teveel vermaak mee te nemen. De uitdaging zit meestal in het vermaken van het grote kroost. In deze campergezin-blog lees je hoe je …

Geurzakje of parfum van zelf geplukte bloembladeren

Met geplukte bloembladeren en kruiden kan er heel wat leuks gemaakt worden. In de moestuinlessen van juf Eva (de Landfreule) op de Vrijeschool Zeeland is er afgelopen weken hard gewerkt aan het maken van een geurzakje, parfum, zalf, thee en een herbarium! Nog geen plannen voor de zomervakantie? Ga mee …

wildplukken en kruidenboter maken

Wildplukken, kruidenboter uit eigen tuin

De planten en kruiden groeien en bloeien weer wilderig. In de natuur valt er al heel wat te plukken. Klas 1 begon de schooldag met het zoeken naar eetbare ingredienten en maakte kruidenboter. Zelf ook wildplukken? Zo doe je dat! Wildplukles Kinderen leren om zelf voedsel te oogsten en bewuster …

geogste groenten snijden voor de groentespread

Groentespread uit eigen tuin, de natuur op je bord

Inmiddels is het al vaste prik geworden, de moestuinlessen op vrijeschool Zeeland van het project Jong Leren Eten. De kinderen weten ondertussen wat de bedoeling is, en zijn inmiddels bijna zelf moestuin experts. We zijn sinds de start van het project een paar weken verder en in de tuin groeit …

Van moestuinles naar lunch, wilde salade en dressing

Na zelf leren fermenteren en wildplukken werd er vandaag op vrijeschool Zeeland opnieuw genoten van een moestuinles. De boterhammen bleven thuis, er werd namelijk een wilde salade geplukt en kruidendressing gemaakt. Hoe ziet zo’n les eruit en hoe maak je zelf een lunch uit de tuin? Jong Leren Eten Kinderen …

Nat in nat schilderen, procesgericht schilderen

Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarmee je met verf op een nat papier schildert. De kleuren vloeien in elkaar over, mengen met elkaar en er ontstaan nieuwe vormen. Een creatief werkje waarbij het hele proces een grote beleving is, en daarbij ook nog veel ontwikkelingsdoelen aanraakt. Maar wat …

bomen klimmen

Bomen klimmen voor beginners

Bomen klimmen, een favoriete bezigheid van veel kinderen. Veel ouders houden daarentegen hun hart vast als een kind hoog in de boom klimt. Hoe ga je hier als ouder of begeleider mee om? Waar liggen de grenzen, en hoe ga je om met waaghalzen? Bomen klimmen voor beginners, bomen klimmen …

vlinders vliegen uit

Koolwitjes in de klas, van eitje tot vlinder

Het project “koolwitjes in de klas” van de vlinderstichting gaf de kinderen van vrijeschool Zeeland een inkijkje in het proces van eitje tot vlinder. Niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook symbolisch op zijn plek. Met de grote vakantie voor de deur, vliegen er schoolbreed weer een heleboel kinderen uit. De …

Bijenwas lenteschalen op de jaartafel

Lenteschaal van bijenwas

Met de lente voor de deur begint de natuur te ontluiken. De jaartafel is nu nog wat kaal, maar na het maken van de voorjaarstuintjes kwam daar al verandering in. Met deze lenteschaal, gemaakt van bijenwas, gedroogde bloemen en grassen brengen we ook wat licht op de jaartafel. Maar hoe …

Pinksterbruidspaar

Het Pinksterfeest, de meiboom en de Pinksterbruid

Vijfig dagen na Pasen vieren we het Pinksterfeest, of bloemenfeest zoals ze het op sommige vrijescholen benoemen. We kennen vooral het beeld van kinderen met bloemenkransen, verkleed als bruid en bruidegom en dansend om de meiboom. Maar wat vieren we nu eigenlijk? Welke tradities zijn er met het Pinksterfeest, waarom …

Wat leert de oogstperiode onze peuters en kleuters

De dagen worden langzaamaan korter, en we nemen afscheid van de zomer. Nu de bloemen veranderen in vruchten en zaden, is het tijd om te oogsten. De oogstperiode is aangebroken. We bereiden ons voor op de komst van het MichaĆ«lsfeest, het eerste lichtfeest dat ons naar Kerstmis brengt. Wat leren …

lente sfeerbeeld groenergroeien

Lente activiteiten, spelmogelijkheden voor binnen en buiten

De lente is om ons heen al goed zichtbaar. Op 20 maart is het meteorologisch ook officieel lente!Met de komst van het voorjaar veranderen ook de spelmogelijkheden en activiteiten . Wat doen we op school met de peuters en kleuters in de lente? En hoe vertaal je dit naar thuis? …

tafelspelletje kan ik er ook nog bij?

Tafelspelletjes, niet zomaar een spel

Tafelspelletjes zijn verhalen die uitgebeeld en verteld worden met behulp van figuren. Door het spelen van tafelspelletjes zet je aan tot ontwikkeling en spel. Maar hoe doen we dit, en wat is er zo leerzaam aan? Een uitleg en beeld bij een belangrijk onderdeel op de peuterochtend van de vrijeschool. …

oudere kinderen spelen

Spelontwikkeling van het oudere kind, van passief naar actief vermaak

Spelontwikkeling bij het oudere kind. Oudere kinderen kun je niet meer uren vermaken met een bak blokken. Ze zijn vaak te groot voor het speeltuintje, en nog te klein om echt zelfstandig te spelen. Maar hoe begeleid je het vrije spel van oudere kinderen in deze digitale tijd? En hoe …

sneeuwklokjes ketting op de jaartafel

Sneeuwklokjes ketting maken, we bellen de bloemen wakker

Om ons heen worden de wortelkindjes voorzichtig wakker, en op sommige plekken komen de eerste sneeuwklokjes al omhoog. Nog even en dan is het ook Maria Lichtmis, we vieren precies 40 dagen na Kerstmis dat we geen kaarsen meer nodig hebben, het natuurlijke licht om ons heen wordt steeds sterker. …