herfst transparant, groenergroeien, herfstknutsel, seizoentafel, jaartafel, antroposofie

Een herfst transparant maken met je peuter, doe je zo

Een herfst transparant is een mooie aanvulling voor de seizoentafel of jaartafel. Het geeft sfeer en kleur aan je belevingswereld en haalt het seizoen naar binnen. Zeker in deze donkere dagen is het fijn om een werkje te maken waaraan het licht meewerkt.
Het maken van een transparant is vaak een precies werkje, en de fijne materialen vragen meestal een goede beheersing van een schaar of mesje. Toch kan je prima met je peuter een transparant maken, hoe doe je dit en wat heb je daarvoor nodig?

Benodigdheden voor een herfst transparant

Voor het maken van deze herfst transparant heb je niet veel nodig. Met onderstaande materialen maak je in een korte tijd een prachtig herfst tafereel.

 • Karton of stevig gekleurd papier voor de omlijsting.
 • Vliegerpapier in een lichte kleur, eventueel in twee verschillende kleuren.
 • Een gedroogd herfst blad.
 • Lijmstift (een stick is handig te hanteren voor een peuter).
 • Eventueel een touwtje om de transparant op te hangen.
 • Schaar.

Voorbereiding en sfeerbeleving

Om samen met je peuter dit transparant te knutselen moet je zelf wat voorbereiden. Naast deze voorbereidingen is het extra leuk knutselen als je het kind al meeneemt in de beleefwereld van de herfst. Samen zoeken naar een geschikt blad en het bekijken van het droogproces maakt dit werkje al extra speciaal. Voor je aan de slag gaat kan je een mooi herfst boek voorlezen, de materialen kan je al afgedekt onder een doek klaarleggen en na het verhaal kan je samen aan het werk.

De basis van dit transparant knip je zelf, dit is voor een peuter net iets te lastig. Een kleuter zou dit al wel zelf kunnen met een beetje hulp en duidelijke hulplijnen op het karton.
De omlijsting heeft een ovale vorm, maar elke andere vorm zou ook werken mits er genoeg ruimte overblijft voor het gedroogde blad.

Werkwijze

 • De lijst leg je open neer, het kind kan alle randen insmeren met de lijmstift.
 • Plak aan een zijde een laag vliegerpapier vast en plak hierop het gedroogde herfstblad.
herfst transparant, groenergroeien, jaartafel, seizoentafel, herfstknutsel, antroposofie
 • Het gedroogde blad even stevig aandrukken en eventuele lijmresten verwijderen.
Herfst transparant, herfstknutsel, seizoentafel, jaartafel, antroposofie, groenergroeien, vrijeschool
 • Voor de stevigheid gaat er nog een laag vliegerpapier tussen de lijst, deze plak je aan de andere zijde van de omlijsting, over het gedroogde blad.
 • Wil je de transparant ophangen? Knip dan eerst de uitstekende randen van het vliegerpapier en bevestig dan een touwtje in de vorm van een lusje bovenaan de lijst. Nog even de randen insmeren met lijm en het raamwerk kan dicht!
 • Wil je de transparant neer wilt zetten, of werk je met een ouder kind dat graag zelf wil knippen? Dan is het handiger om eerst de lijst dicht te klappen met nog wat lijm op de randen. Daarna is het makkelijker knippen, het kind kan de steun gebruiken van de kartonnen rand.
herfst transparant, seizoentafel, jaartafel, groenergroeien, antroposofie, vrijeschool

En zo zijn er met een paar eenvoudige stappen een prachtig herfst transparant gemaakt.
Voor meer diepte kan je de tweede laag vliegerpapier een andere kleur geven, of experimenteer eens met extra vormen of bladeren tussen de lagen.

herfst transparant, seizoentafel, jaartafel, groenergroeien, knutselen met peuter, peuter werk, herfstknutsel

Oefenen van de fijne motoriek

Voor het maken van deze transparant wordt best veel gevraagd van de motorische beheersing van de peuter. Meer lezen over het oefenen van de fijne motoriek, en hoe je dit spelenderwijs bijbrengt? Je leest hierover in de blog “vingerspelletjes, fijne motoriek tot in de vingertoppen”.

Dit vind je misschien ook leuk...