Drakenarmband van papieren kralen

In deze Michaelperiode rondom het jaarfeest van Sint Michael zien we veel vurige knutsels en draken. Heb je al eens een drakenarmband gemaakt van papieren kralen? Een supereenvoudige knutsel, doe je mee?

Benodigdheden
  • Gekleurd papier
    in draken of vuurkleuren. Een nat in nat schildering maakt ook een handige en mooie basis!
  • Lijm
    een lijmstift werkt, maar kleine kinderen kunnen vaak beter overweg met een plakset
  • Stokje of sateprikker
  • Naald en wol

Aan de slag!

Met een kleurige nat in nat schildering heb je een prachtige basis voor deze kralen. Maar je hebt anders vast ook nog wel oud papier in huis waar je verder niks meer mee doet. Een oude tekening, verpakkingsmateriaal of een gekke kleurige folder, het is allemaal te gebruiken om kralen van te maken.

Vormen van de kralen

Leg een tekenplank op tafel of zorg voor een onderlegger zodat de tafel schoon blijft. Zet de lijm en de kwast alvast klaar. Nu kun je de stroken gaan knippen van het papier. De vorm van de strook, bepaalt welke vorm de kraal wordt. Een dikke strook maakt een brede kraal, een hele smalle strook een bijna ronde kraal. Experimenteer eens met het knippen van stroken op verschillende manieren. Knip eens een dunne, dikke of schuine strook. Knip eens een puntje aan de strook of knip een hele andere gekke vorm. Alles kan, als je het maar kunt oprollen. Welke soort kraal kun jij maken?

Smeer de strook in met lijm en pak een sat├ęprikker of stokje. Je rolt de strook papier nu om de prikker heen. Zo blijft er straks een opening over voor het touw. Het begin van het rollen kan wat lastig gaan, maar met wat oefenen lukt dat steeds beter! Na elk klein stukje rollen smeer je nog wat extra lijm op de kraal, zo blijft het straks goed vastzitten. Als de strook helemaal opgerold is duw je hem even stevig aan, zodat het papier niet meer losschiet. Beweeg de kraal nu heen en weer en haal hem voorzichtig van het stokje af.

Rijgen maar!

Als alle kralen helemaal droog zijn kun je ze met naald en wol gaan rijgen! In dit voorbeeld heeft een kraal een paar stukjes gekleurd papier extra, zodat het een vurige bek lijkt. Nog niet genoeg herfstknutselwerkjes gedaan? Al eens een zwierezwaaier of drakenstaart gemaakt? Alvast voorbereiden op het volgende jaarfeest? Voor je het weet staat Sint Maarten alweer op de stoep!

Dit vind je misschien ook leuk...