De koning van het bos met een herfstkroon

Iedereen voelt het gelijk als je een kroon op hebt, je wordt even een ander personage. Terwijl je in het bos op ontdekkingstocht gaat naar herfst schatten en kabouter huisjes rijg je zo een herfstkroon in elkaar. Dan is het niet zomaar een herfstwandeling, maar wordt je de koning van het bos met deze herfstkroon.

Natuurbeleving en spelaanzet

Voor het maken van een herfstkroon heb je bijna niks nodig wat nu niet in de natuur ligt. Ook vergt het geen andere voorbereidingen. Met peuters zal het zoeken naar bladeren al een hele natuurbeleving op zichzelf zijn, daar is vaak het proces al een avontuur. Het oudere schoolkind kan zich echt verplaatsen in de koningsrol, zodat de krans nieuw spel uit kan lokken.

Omdat je maar weinig nodig hebt, kan je op elke wandeling wel even een moment vinden en een plekje in de zon zoeken om een krans te maken. Het rijgen van de bladeren is een leuke bezigheid die kinderen vanaf een jaar of 4 ook helemaal zelf kunnen maken. En eenmaal uitgespeeld maak je er zo een mooie herfst slinger van voor in de tuin of in huis.

Vormgeven van ideeen

Het zoeken naar de bladeren is het meeste werk, maar ook het leukste. Elk blad volstaat voor het maken van een krans, maar het is extra leuk en uitdagend om eens goed te kijken naar de bladeren. Kan je een patroon in de kleuren krijgen? Of een patroon in de vormen en lengte van de bladeren?
Er zijn er ook andere herfstschatten die mooi staan in de kroon. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Benodigdheden

Naald, draad en een schaar of mes, zo simpel is het. Voor de grote bladeren volstaat een stopnaald prima. Met deze stompe afgeronde naald kunnen jonge kinderen ook veilig werken. Een klein knoopje in de draad aan de naald voorkomt het zoekraken tussen de bladeren. Voor het jonge kind is het ook behulpzaam als je dikker draad of wol gebruikt met een kleur die opvalt of contrasteert met de bladeren. Zo kunnen ze goed zien hoe ze rijgen.

Werkwijze

Er zijn meerdere manieren om een herfstkroon te maken. Dit is de meest simpele manier, waarbij de kinderen het vooral helemaal zelf kunnen doen. Nadat de naald aan de draad is geregen, en er eventueel een knoopje is gelegd kunnen de bladeren geregen worden.

herfstkroon, bladeren rijgen, spelontwikkeling, herfst, kroon

Twee gaatjes per blad, het touw gaat dan onder de middennerf door, zorgen ervoor dat de bladeren plat kunnen blijven liggen. Eenmaal de goede lengte kan de de naald van het touwtje af en heb je een slinger dat om het hoofd kan worden bevestigd.

herfstkroon, bladeren rijgen, spelontwikkeling, herfst, kroon

Naast het maken van een kroon, kan je op deze manier ook snel armbanden rijgen. Voor het fantasiespel is het ook leuk om een (burgemeester) ketting te rijgen.
En eenmaal uitgespeeld is deze kroon erg decoratief in de tuin of in huis. Wel even goed drogen onder een paar kranten voor je hem naar binnen haalt, door het vocht kunnen de bladeren anders gaan ruiken.

herfstkroon, bladeren rijgen, spelontwikkeling, herfst, kroon

Meer herfst inspiratie

Nog meer knutselen en vormgeven met herfst bladeren? In deze blog lees je hoe je met een herfst blad een simpele maar sfeervolle herfst transparant maakt, samen met je kind.

Dit vind je misschien ook leuk...