Nat in nat schilderen, procesgericht schilderen

Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarmee je met verf op een nat papier schildert. De kleuren vloeien in elkaar over, mengen met elkaar en er ontstaan nieuwe vormen. Een creatief werkje waarbij het hele proces een grote beleving is, en daarbij ook nog veel ontwikkelingsdoelen aanraakt. Maar wat is nat in nat schilderen nu precies, en hoe doe je dit?
Deze blog verscheen ook als gastblog voor Grennn.nl.

Kleurbelevenis

Het schilderen op nat papier werkt verstillend en ontspannend. Kinderen zien de kleuren in elkaar vloeien, en zien nieuwe vormen en kleuren ontstaan. Doordat het lastig is om lijnen en vormen neer te zetten als alles vloeit, kunnen kinderen minder gericht schilderen. Ze gaan zich meer richten op hun gevoel, en schilderen voor het plezier en de beleving. Deze schildertechniek leert kinderen flexibiliteit en overgave aan het proces. Het maken van schilderingen vanuit het gevoel kan veel kinderen zelfvertrouwen geven.

Kleurgebruik

Nat in nat schilderen kan iedereen en is voor jong en oud geschikt. Voor kinderen op peuterleeftijd is een of twee kleuren verf al genoeg. De kleurbeleving en het ervaren van het materiaal staan centraal, het resultaat is eigenlijk niet belangrijk. Binnen het vrijeschoolonderwijs werken kinderen vanaf kleuterleeftijd met drie primaire kleuren, eventueel met dubbele kleuren. Maar natuurlijk kun je zelf een vrije invulling geven.

Benodigde materialen
  • Aquarelverf van bijvoorbeeld Stockmar
  • Therapeutisch tekenpapier
  • Tekenplank
  • Schilderpenseel
  • Zachte spons
  • Afsluitbare potjes en/ of verfschaaltjes
  • (Glazen) pot voor het omspoelen van de kwast
  • Thee(doek), om de plank later schoon te maken en de kwast tussendoor droog te deppen
Aan de slag!

Voordat je kan schilderen maak je eerst de verf klaar, door hem aan te lengen met water. Door de verf in afsluitbare potjes klaar te maken, kan het vaker gebruiken. Natuurlijke verf gaat na een tijdje wel stinken. Je schildert direct vanuit deze potjes, maar tot kleuterleeftijd gebruik je liever aparte verfschaaltjes. Kleuters vergeten nog wel eens de kwast tussen de kleuren door uit te spoelen, en dan worden de potjes al snel een mengelmoes van kleuren.

Papier opspannen

Om het papier goed strak op de tekenplank te krijgen maken we eerst beide zijden van het papier nat onder de kraan. Vervolgens strijk je het papier met een licht uitgeknepen spons glad op de plank. Als er luchtbellen in het papier ontstaan, til je voorzichtig het blad van de plank en strijk je het opnieuw strak. Als er geen luchtbellen meer verschijnen en het papier strak op de plank zit ben je klaar om te gaan verven!

Het schilderen

Kleinere kinderen gebruiken een schaaltje verf per keer, als de eerste kleur “klaar” is komt er pas een tweede kleur bij. Voorkom dat een kind het schaaltje leegkiept en laat het echt met de penseel in de verf dopen en daarna op het papier schilderen. Grotere kinderen spoelen hun kwast tussen kleuren door uit in een pot met water. Tijdens het schilderen kan het gebeuren dat het papier gaat rullen, of zelfs kapot gaat. Een minder drukkende hand of te gespannen greep kan dit verhelpen. Met deze tips kun je aan de slag met het schilderen, laat de verf in elkaar overvloeien en geniet van de vormen en kleuren die op het papier ontstaan. Tijdens het schilderen kan het gebeuren dat het papier gaat rullen, of zelfs kapot gaat. Een minder drukkende hand of te gespannen greep kan dit verhelpen. Na het schilderen moet de tekening eerst op de plank drogen, en daarna is het wachten op het prachtige resultaat!

Meer mogelijkheden met nat in nat schilderen

Doordat de verf niet hecht op vet (wasco)krijt, geeft het experimenteren met deze twee materialen veel nieuwe mogelijkheden. Zo kun je met (wit) wasco krijt een tekening op het droge papier maken en deze later met de verf tevoorschijn toveren. Een tovertekening!
Ook kun je voor het verven, op het droge papier afdrukken maken. Leg maar eens voorwerpen of gevonden bladeren onder het papier en krijt daarna met stevige hand op het papier.

Leren van je kind

Doordat nat in natten kinderen aanspreekt op hun gevoel, kun je veel leren als je tijdens het schilderen aandachtig kijkt naar je kind. Kijkt het kind eerst wat de kleuren en de verf voor uitwerking hebben op het natte papier? Of gaat het kind meer vanuit impulsen aan het werk? Ook de reactie op het werken met deze techniek geeft soms inzichten. Vind het kind het moeilijk om weinig controle te hebben of kan het kind zich er meer in verliezen? Op deze manier krijg je een leerzaam kijkje in de binnenwereld van het kind.

Meer vrijeschool materialen

Binnen het vrijeschoolonderwijs worden er veel activiteiten gedaan die leuk maar ook stimulerend zijn voor de ontwikkeling. Er wordt veelal met natuurlijke materialen gewerkt. Zo is ook het werken met bijenwas, een fijne bezigheid vanaf de peuterleeftijd en kun je met wol onder andere mooie herfst-eikels vilten!


Dit vind je misschien ook leuk...