droogbloemen jaartafel

Mini jaartafel of geschenk, kaartenhouder met droogbloemen

Of je nu zelf een mini jaartafel wilt maken, of een leuk geschenk wilt maken. Droogbloemen staan werkelijk overal leuk. Met een stuk hout en wat gereedschap maak je zo een kaartenhouder met bloemen. Oudere kinderen kunnen dit al helemaal zelf maken. Kleinere kinderen hebben wel wat hulp nodig, of je maakt een simpelere variant van klei!

Benodigdheden

Verzamel alle spullen op de foto, en ga aan de slag! Voor de simpele variant zijn enkel de klei en wat droogbloemen nodig. Om de groef te maken waar de ansichtkaart in kan staan, kun je ook een zaag gebruiken. Een hamer met een klein beiteltje of platte schroevendraaier werkt wel een stuk veiliger voor de meeste kinderen, en geeft ze wat uitdaging. Vanaf een jaar of 8 zullen de meeste kinderen in staat zijn dit werkje volledig zelfstandig te maken en af te ronden.

Aan de slag!

Begin met schuren, gerafeld hout geeft snel splinters. Bepaal waar je de ansichtkaart wilt hebben en de bloemen en teken dit eventueel vast af. De volgorde maakt niet uit, wij begonnen met het maken van de gaatjes voor de droogbloemen. Met een handboortje kun je gaatjes draaien in het hout. Kijk goed naar de dikte van de stelen, dan weet je hoe breed het gaatje moet zijn. Als alle gaatjes in het hout zijn gedraaid, is het handig om weer even alles glad te schuren. Nu kun je een groef voor de ansichtkaart gaan maken. Door met een hamer op een klein beiteltje of kleine platte schroevendraaier te slaan, verwijder je het hout en vorm je een groef. Het hoeft niet super diep te worden, pas af en toe of de kaart er al in kan staan. Als ook de groef eenmaal diep genoeg is, schuren we ook dit weer even glad. Zet nu de droogbloemen in de gaatjes, en de mini jaartafel is klaar!

Droogbloemen in klei

Naast het jaartafeltje van hout, kun je ook heel eenvoudig mooie droogbloemenhouders maken van klei. Voor kleinere kinderen is dit een super simpele manier om snel een mooi cadeautje te maken, bijvoorbeeld voor mama. En even lekker met de handen kneden in klei, is ook nog eens een goede manier om tot rust te komen. Met zelfdrogende klei vorm je een ondergrondje en vervolgens steek je de droogbloemen op hun plek. Als de klei eenmaal gedroogd is heb je een mooi geschenk of decoratie stukje. Eventueel kun je de gedroogde klei nog beschilderen.

Meer inspiratie

Met bloemen en klei maak je ook heel eenvoudig plantafdrukken. Hier lees en zie je hoe je dit doet. En heeft jouw kind dit werkje helemaal zelf gemaakt? Het spelgedrag van oudere kinderen vraagt wat meer dan een emmertje en schepje in de speeltuin. In deze blog lees je over de spelontwikkeling van het oudere kind, en wat deze groep kinderen nog wel bezig kan houden. Zelf werken met hout en gereedschap, of risicovol spelen en lekker klimmen in bomen zijn in ieder geval leuke bezigheden voor velen.
Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk...