Sint-Maarten, lantaren, transparant, vrijeschool

Sint-Maarten lantaren, licht in het donker

In de Sint-Maarten periode brengen we het laatste licht uit de aarde naar binnen. Op 11 november vieren we dit jaarfeest, en lopen we met onze lantaren langs de deuren om te bedelen. Om al eerder, of juist wat langer van deze periode te genieten kun je samen met je kind een Sint-Maarten lantaren maken. Deze transparant is heel eenvoudig te maken, en brengt het licht bij je thuis.

Benodigdheden Sint-Maarten lantaren

Om deze lantaren te maken, heb je niet veel nodig. Een prikpen en prikmatje zorgt ervoor dat je kind de transparant helemaal zelf kan maken. Heb je dit niet in huis, dan kan je de binnenring (zelf) uitknippen.
De volgende materialen heb je nodig.

  • Gekleurd karton voor het figuur en het rondje.
  • Prikpen & matje om de binnenring uit te prikken.
  • Zijdevloeipapier in rood/geel/oranje.
  • Vliegerpapier, als basis voor de zijdevloeipapier
  • Lijm, een potje en kwast werkt het handigst
  • Schaar
Sint-Maarten, lantaren, transparant, vrijeschool

Voorbereidingen

Allereerst knippen we van gekleurd karton een figuur die de lantaren gaat dragen, hier gebruiken we een kabouterkindje. Vervolgens knip je van het karton een rondje, dat enigszins in verhouding staat met de figuur. Om een mooie cirkel te krijgen, kan je bijvoorbeeld een rond bakje of potje overtrekken. Van het vliegerpapier knip je eenzelfde maat rondje uit. Het mooiste is om gebruik te maken van transparant vliegerpapier, maar een lichte basis werkt ook.

Werkwijze voor het kind, prikken van de ring

Als je een prikpen en matje in huis hebt, kan het kind de binnenring gaan uitprikken. Ondanks dat zo’n pen scherp is, kunnen verrassend veel peuters er al veilig mee overweg. Voor peuters is het nog wel teveel gevraagd om zodanig dicht op elkaar te prikken dat de binnenring losraakt. Knip deze dan later zelf over de gaatjes uit. Kleuters vanaf een jaar of 5 kunnen vaak al wel een volledige binnenring losprikken.

Plakken van het transparant

De lantaren kan nu geplakt worden, eerst hebben we hier kleine stukjes zijdevloeipapier voor nodig. Voor kleuters is het scheuren van het papier een uitdagend werkje, met beide handen moet er kracht gezet worden. Als er genoeg kleine stukjes zijn om de lantaren mee te vullen kunnen we aan het werk.

Sint-Maarten, lantaren, transparant, vrijeschool

De meest handige manier om te werken met zijdevloeipapier, is om de lijm enkel op de kwast te gebruiken. Doop het kwastje in de lijm en pak hiermee een stukje zijdevloeipapier. Vervolgens kan je dat met de kwast vastdrukken en aansmeren op het vliegerpapier. Op deze manier voorkom je dat een kind meerdere papiertjes tegelijk pakt, of dat de hele basis onder de lijm zit. Het hele rondje vliegerpapier mag worden beplakt.

Plak nu de uitgeprikte kartonnen ring op het vliegerpapier en plak het geheel in het handje van de figuur. Nu kan deze Sint-Maarten transparant op het raam.

Meer maken met je kind?

Eenzelfde soort transparant, is deze herfsttransparant. Ook hier kan het kind vrijwel alles zelf doen. Heeft je kind nog wat moeite met zijn motoriek, in deze blog vertel ik over handoefeningen en vingerspelletjes.

Dit vind je misschien ook leuk...