natuureducatie op school

Meer contact met de natuur door natuureducatie op scholen

Het is niet meer vanzelfsprekend om kinderen buiten te zien spelen. De kennis en vaardigheden om zelf eten te verbouwen, vuur te maken en te leven van en met de natuur verdwijnen langzaamaan. Met de wereld binnen handbereik op je smartphone en winkels vol voedsel die dag en nacht bereikbaar zijn is de afstand tot de natuur groot. De noodzaak om kinderen weer terug met de natuur in verbinding te brengen is hoog. Gelukkig wordt deze behoefte ook opgepakt door opvoeders en scholen. Maar welke (gratis) natuureducatie projecten zijn er, en wat leren we hier onze kinderen mee?

Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage

Met de “Lekker naar Buiten!” stimuleringsbijdrage, kunnen scholen gaan moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voeding. De bijdrage is een samenwerking van Jong Leren Eten en De Gezonde School en helpt kinderen om gezonde en duurzame keuzes te maken rond voeding. Er is een budget van €2000 per school beschikbaar, en van 6 maart t/m 17 april kunnen scholen hun belangstelling voor de stimuleringsbijdrage kenbaar maken.

Natuurjuf en projectlessen

Op Vrijeschool Zeeland werd er afgelopen periode dankbaar gebruik gemaakt van deze stimuleringsbijdrage. Natuurjuf Eva (de Landfreule) gaf verschillende lessen waarmee de kinderen leerden om zelf voedsel te verbouwen en te bereiden. De oogst werd omgezet naar smakelijke maaltijden zoals een heuse wildpluk lunch, zelf gemaakte kruidenboter en pompoensoep. De kinderen waren door de lessen meer in aanraking met de natuur en konden begeleid aan de slag met vaardigheden als vuur maken.

Jong Leren Eten projecten

Naast bovengenoemde stimuleringsbijdrage, heeft Jong Leren Eten nog veel andere projecten rondom voedselbeleving. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken leren kinderen spelenderwijs over eten. Hierdoor wordt de nieuwsgierigheid naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Afgelopen winter konden leerlingen al aan de slag met een seizoensgroente pakket vol heerlijke winterse recepten. Dit voorjaar is er zelfs de mogelijkheid om een heuse kok in de klas te krijgen, en samen te koken! Jong Leren Eten heeft meerdere lesprojecten, materialen en activiteiten en elke regio heeft zijn eigen aanbod.

Spoony, gezonde en leuke pakketten voor thuis en de BSO

Meer activiteiten en pakketten rondom voeding kun je vinden bij Spoony. Zij bieden pakketten aan waarmee kinderen meer en gevarieerder leren eten. Ze combineren spelletjes, speelse vormgeving van de verpakking en recepten vol verschillende groentes.
In vakantieperiodes kan je als Buitenschoolse opvang vrolijke groente-activiteiten aanvragen die op locatie bezorgd worden. Op onze BSO maakten we afgelopen herfstvakantie gebruik van het herfstpakket. Samen met de kinderen werden er kabouterpizza’s en griezelsoep gemaakt. Spoony biedt ook pakketten en makkelijke maaltijden aan voor thuis!

Meer Bomen Nu

Het “Meer Bomen Nu” project Meer oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes worden bij een bomenhub, een tijdelijke opslagplek opgeslagen of worden gelijk geplant. De plant locatie van nu, kan in 5 jaar weer een oogst locatie zijn. Circulair groenbeheer dus! De leerlingen van onze school gaan komende week met dit natuureducatie project aan de slag. Zo zorgen de kinderen zelf voor meer vergroening op het schoolplein, en krijgen ze meer verbinding met hun directe omgeving.

IVN Natuureducatie

Het IVN is natuurlijk een grote naam op het gebied van natuureducatie. Op scholen zijn veel kinderen en ouders ondertussen bekend met projecten als de slootjesdagen, modderdag en de buitenlesdag. Het IVN stelt promotiemateriaal en handleidingen voor leerkrachten ter beschikking, en helpt zo om deze dagen op scholen tot een succes te brengen. Naast deze projecten heeft het IVN nog veel meer mogelijkheden voor scholen. Er zijn verschillende lespakketten beschikbaar zoals het paddenstoelen pakket en natuurlessen over bijvoorbeeld de Wolf. Ook is er aandacht voor de directe schoolomgeving. Het schoolplein kan vergroend worden door een aanvraag bij het Groene Schoolpleinfonds. En ook in het klaslokaal is er aandacht voor een groene omgeving. Afgelopen herfst werd er bij ons op school een begin gemaakt met een heus Binnenbos. Het IVN is er een om in de gaten te houden, zowel voor scholen als voor thuis zijn er iedere maand wel nieuwe activiteiten en programma’s.

De Vlinderstichting

Afgelopen voorjaar hadden wij in verschillende klassen op school vlinder poppen van De Vinderstichting. Het was leerzaam en magisch om de transformatie van ei naar vlinder van dicht bij te kunnen bekijken. Het uitvliegen van de vlinders was zo net voor de zomervakantie een mooie parallel met de beleefwereld van de kinderen, en de extra uren buitenlucht werden ook dankbaar ontvangen. Ook dit jaar kunnen er weer poppen aangevraagd worden, compleet met een groot lespakket en veel informatie. De poppen zijn niet alleen beschikbaar voor scholen, ook thuis kun je de transformatie van dichtbij beleven.

Meer projecten voor scholen

Er zijn natuurlijk nog veel meer activiteiten, lesprogramma’s en subsidies waar scholen gebruik van kunnen maken. Op Basisonderwijs online vind je de meeste gratis lespakketten voor scholen. In de meeste grote steden is er vaak een milieu of natuur educatie centrum waar scholen terecht kunnen voor bijvoorbeeld lesmateriaal. En op de particuliere markt zien we ook steeds meer ondernemers die leuke natuurboxen en buitenspeel doe-boeken aanbieden, met een korting voor het gebruik op scholen. Met dit aanbod is het voor iedere leerling en school mogelijk om meer betrokken te raken bij de natuur!

Mocht je nu zelf ook aan de slag gaan met een schoolproject, neem dan vrijblijvend contact met me op voor fotografie mogelijkheden en samenwerkingen!

Dit vind je misschien ook leuk...