papieren pompoenen op de jaartafel

Papieren pompoenen op de jaartafel

Pompoenen komen we in deze periode overal tegen. Traditiegetrouw worden er veel pompoenen uitgehold voor de soep, en we komen ze tegen met Halloween en het jaarfeest van Sint-Maarten. Met een paar simpele stappen maak je zelf prachtige papieren pompoenen voor op de jaartafel.

Pompoenen en Sint-Maarten
pompoen met sint maarten

Richting de winter, rond het jaarfeest van Sint Maarten richten we ons op het licht dat ondergronds gaat, maar niet gedoofd wordt. Diep in de aarde kiemt er alweer nieuw leven. De uitgeholde knollen waarmee kinderen in de avond een lampionnentocht houden symboliseerd dit. Grappig genoeg is een pompoen eigenlijk helemaal geen aardevrucht, deze groeit namelijk op de aarde en niet erin. Maar om praktische redenen verkiezen we vaak op veel scholen toch de pompoen als symbool voor Sint-Maarten. Een pompoen is namelijk makkelijk te hollen, blijft lang goed en de inhoud is te verwerken tot een smakelijke soep die vrijwel iedereen lust. Correcte uitbeelding van de symboliek of niet, de pompoen hoort erbij! En met een paar eenvoudige stappen maak je er zelf een voor op de jaartafel!

Aan de slag!

Voor de papieren pompoen gebruiken wij papier dat we eerst met een nat-in-nat techniek hebben beschilderd. Natuurlijk kan je ellk gewenst papier hiervoor gebruiken!

  • Teken gelijke cirkels op het papier. Hoe groter de cirkel, hoe groter de pompoen.
  • Knip alle rondjes uit en vouw ze, op een na, dubbel
  • Knip een inkeping (kinderen kunnen hier prima bij helpen!)
Pompoen vouwen

Nu kunnen we alle losse onderdelen tot pompoen vouwen. Als je een papier gebruikt waarbij er een “mooie” kant is, zorg je dat deze aan de buitenkant zit.

  • Pak de ongevouwen schijf, schuif hier alle cirkels met inkeping op.
  • Vorm alle cirkels een beetje rond, en verdeel ze gelijk over de basis schijf.
Steeltje vormen

Nu de papieren pompoen klaar is, is er enkel nog een steeltje nodig. Deze maak je eenvoudig door een strook stevig papier om een potlood of pen te wikkelen. Het gekrulde steeltje plaats je in het midden van de pompoen. Klaar is de pompoen voor op de jaartafel!

Meer herfst op de jaartafel

De jaartafel is een eenvoudige manier om het seizoen in huis te halen. Door schatten uit de natuur en de kleuren van het seizoen een plekje in huis te geven, voel je je al snel meer verbonden met wereld om je heen. Een boek dat zich richt op het aankomende jaarfeest, of een mooie ansichtkaart kleden de jaartafel extra aan. In dit seizoen kun je ook heel goed zelf eikeltjes vilten, of helemaal zelf kaarsen maken om het licht naar binnen te halen!

Dit vind je misschien ook leuk...