zwierezwaaier buitenspelen

Zwierezwaaier, de herfstknutsel in Michaëlsperiode

Rondom het Michaelsfeest worden er in de peuter en kleuterklassen zwierezwaaiers gemaakt. Een super eenvoudige herfstknutsel om zelf te maken. Die boze draken jaag er misschien niet gelijk mee weg, maar het geeft wel uren speelplezier. Een zwierezwaaier maak je zo!

Benodigdheden

Er is niet heel veel nodig om een eigen zwierezwaaier te maken. Zoek in het bos, of in een groene omgeving een mooie dennenappel uit. Leg daarna vast de volgende materialen klaar:

  • Touw
  • Schaar
  • Vurige kleuren crêpepapier of vliegerpapier
  • Eventueel een houten kraal
Aan de slag!

Knip een aantal lange vurig gekleurde stroken crêpepapier, dit wordt de “staart” van de zwierezwaaier. Voor de stroken kun je ook vliegerpapier gebruiken, dit materiaal is wat stugger om te gebruiken maar kan wat beter tegen water. Leg nu de geknipte stroken neer en knoop in het midden een lang stuk touw. Dit touw knopen we weer rondom de onderkant van de dennenappel. Vaak kun je de “schubben” van de dennenappel goed gebruiken om te zorgen dat het touw goed vastzit.

Nog makkelijker zwieren

Nu hebben we nog een touw nodig aan de bovenkant van de dennenappel, zodat we ermee kunnen gaan zwieren! Hiervoor knopen we een lang stuk touw aan de bovenzijde van de dennenapel. Zorg dat je een lus hebt aan de bovenkant van het touw. Voor de allerkleinsten geeft een houten kraal nog wat meer steun, dit zwiert nog makkelijker.

Meer inspiratie in de herfstperiode

Niet alleen een zwierezwaaier geeft buiten spel met de elementen. Net zo eenvoudig maak je zelf een papieren windmolen om mee te rennen. In de blog over het Michaëlsfeest lees je hoe je rondom dit jaarfeest zelf ook aan de slag gaat met dit thema. En in deze blog over de oogstperiode lees je hoe je heel eenvoudig dit seizoen in huis haalt. Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk...