geogste groenten snijden voor de groentespread

Groentespread uit eigen tuin, de natuur op je bord

Inmiddels is het al vaste prik geworden, de moestuinlessen op vrijeschool Zeeland van het project Jong Leren Eten. De kinderen weten ondertussen wat de bedoeling is, en zijn inmiddels bijna zelf moestuin experts. We zijn sinds de start van het project een paar weken verder en in de tuin groeit alles weelderig. Dit keer werden er groenten en kruiden geoogst om groentespread te maken. Heerlijk om zelf te maken voor op de boterham, en zo doe je dat.

Jong Leren Eten

Het project van Jong Leren Eten leert schoolgaande kinderen meer over de afkomst van hun voeding. Ook stimuleert het de zelfredzaamheid op het gebied van eten verbouwen. In eerdere moestuinlessen van moestuincoach Eva (de Landfreule) hebben de kinderen al geleerd om zelf kruidenboter te maken en een wilde salade met kruidendressing te maken. In deze een na laatste les voor de zomervakantie gingen de kinderen met de weelderige oogst en kikkererwten aan de slag, en maakte ze zo een eigen groentespread!

Ingrediƫnten

Om de groentespread te maken gaan we aan de slag met een basis uit eigen tuin. Onze tuin stond vol met tuinbonen, (snij)bieten en (on)kruiden als munt, daslook, peterselie, speenkruid en oregano. Natuurlijk kan je elke combinatie maken die je zelf lekker vind, en gebruik maken van wat er in je eigen moestuin groeit!

De geoogste groenten en kruiden vullen we aan met enkele andere ingrediƫnten. We maken genoeg voor een groot potje groentenspread. Je hebt het volgende nodig:

  • een scheutje olijfolie
  • kikkererwten (ongeveer een half blikje voor een goede basis)
  • citoensap (ongeveer een eetlepel)
  • peper en (kruiden)zout naar smaak
Aan de slag met de basis

Allereerst maken we een basis voor de groentespread in een grote schaal. De kikkererwten laten we uitlekken, maar het vocht kunnen we bewaren. Dit maakt bijvoorbeeld een goede basis voor vegan kokosmakronen of meringues! Eenmaal uitgelekt en samengevoegd prakken we alles goed fijn tot het een smeuige basis vormt. Nu kunnen we verder met de geoogste groenten!

De oogst toevoegen

De oogst gaan we eerst goed uitwassen en daarna weer drogen, hierna kan alles fijn gesneden worden. Van veel kruiden gebruiken we de houterige en harde delen niet. De snijbonen worden uit hun huls gehaald en eventuele velletjes worden verwijderd. Een grote biet zou in zijn geheel teveel overheersen, maar geeft de groentespread in een kleine hoeveelheid wel een prachtige kleur en een beetje bite! Als alle geoogste groenten en kruiden fijngesneden zijn kunnen we de dit aan de basis toevoegen en mengen. Met een beetje peper en/of (kruiden)zout brengen we het geheel eventueel op smaak. De groentespread is nu klaar, eet smakelijk!

Meer projectonderwijs en buitenonderwijs

Naast de moestuinlessen van Jong Leren Eten leerden de kinderen deze maand alles over de levenscyclus van de vlinder. Het project koolwitjes in de klas van de Vlinderstichting voorzag school van eitjes, rupsen en poppen, en heeft op hun website meer lesmateriaal en knutselinspiratie om ook thuis te gebruiken.
Al deze lessen worden voor een groot deel gedaan in de buitenlucht. Fijn om buiten het klaslokaal te kunnen bewegen en te ontwikkelen. Waar buitenonderwijs allemaal goed voor is, en hoe een buitenles eruit ziet lees je in deze blog.

Dit vind je misschien ook leuk...