jaartafel versiering, afdrukken maken

Plantafdrukken maken in klei, versieringen op de jaartafel

Na Palmpasen maken we ons klaar voor de Paasdagen. Eieren worden geverfd en verstopt. Maar ook in huis kunnen we de Paassfeer toevoegen. Met bladeren en bloemen die we om ons heen kunnen vinden, maken we prachtige afdrukken in klei. Een werkje wat eigenlijk in elk seizoen leuk is, maar voor het schrijven van deze blog sneden we de klei in een ei-vorm, en zo staat deze versiering prachtig op de jaartafel.

Benodigdheden

Voor deze versiering heb je maar weinig nodig. Het meeste kunnen we om ons heen vinden in de natuur.

  • Klei
  • Planten en bloemen om afdrukken van te maken
  • Deegroller
  • Verf
  • Eventueel stokje om een gaatje te maken
  • Wol/draad om eventueel de versiering op te hangen
  • (Houten) figuurtjes om afdrukken van te maken
Aan de slag

Nu we alles klaar hebben liggen, kunnen we aan de slag! We rollen een stuk klei helemaal plat, en snijden er eventueel al een ei-vorm uit. Hierna leggen we planten en bloemen op de klei en rollen er met de deegroller stevig overheen. Trek voorzichtig de bladeren en bloemen er weer uit, de afdruk is gemaakt! Ook houten figuurtjes lenen zich prima voor het maken van afdrukken. Als het resultaat zoals gewenst is, maken we eventueel nog een gaatje zodat de versiering eventueel ook opgehangen kan worden. De klei kan nu drogen, op een lage temperatuur kun je de klei ook sneller laten uitharden in de oven. Als de versiering gedroogd en uitgehard is, kunnen we de afdrukken gaan verven. Een dun penseeltje of wattenstaafje komt makkelijk in de groeven, en er is maar weinig verf nodig voor een mooi resultaat.

Stappen in beeld
Nog meer Paasactiviteiten

Naast deze jaartafel versiering, zijn er nog verschillende mogelijkheden om Paasversieringen zelf te maken. Net als in deze klei, kun je ook plant en bloem afdrukken maken op eieren! Hoe je dit doet, en hoe je eieren kan marmeren, lees je hier. Een werkje waar je geen vieze handen van krijgt, is het borduren van Paaseieren. Liever naar buiten? Lees hier hoe je bomen klimmen kan begeleiden, en met welke handvatten een kind veilig kan klimmen. Alvast fijne Paasdagen!

Dit vind je misschien ook leuk...