Van moestuinles naar lunch, wilde salade en dressing

Na zelf leren fermenteren en wildplukken werd er vandaag op vrijeschool Zeeland opnieuw genoten van een moestuinles. De boterhammen bleven thuis, er werd namelijk een wilde salade geplukt en kruidendressing gemaakt. Hoe ziet zo’n les eruit en hoe maak je zelf een lunch uit de tuin?

Jong Leren Eten

Kinderen leren om zelf voedsel te oogsten en bewuster om te gaan met eten. Dit project van Jong Leren Eten speelt in op de behoefte om kinderen dichter bij de natuur te brengen. In de moestuinles van moestuincoach Eva hebben de kinderen eerder al geleerd om zelf zuurkool en kruidenboter te maken. Vandaag zagen de kinderen het resultaat van al het eerdere zaaien en planten. De snijbiet en sla staat flink hoog, en ook de kruiden groeien wilderig. Een mooi moment om te gaan oogsten en een eigen lunch te maken!

Oogsten

Om de salade te maken, gebruiken we een basis van sla en snijbiet. Een maand geleden hebben de kinderen zelf de zaadjes geplant, en na ijverig onderhoud en zorg staan de planten nu hoog genoeg om te oogsten. Om de salade aan te vullen en de dressing te kunnen maken, gaan de kinderen op zoek naar eetbare (on)kruiden. De meeste van deze smakelijke onkruiden zijn in het wild terug te vinden, wildplukken dus!

Ingredienten

Om de salade van de moestuinles te maken kun je naast de basis van sla en snijbiet misschien nog meer oogsten uit eigen tuin. Radijs, lente ui en boontjes smaken heerlijk in de sla! Net als bij de vorige moestuinles kunnen we ook op zoek gaan naar eetbare onkruiden zoals daslook en tijm. Voor de dressing hebben we ook eetbare onkruiden nodig en een aantal extra ingredienten:

  • olijfolie
  • natuurazijn
  • honing
  • peper
  • zout
Voorbereiden

Alles wat je in de natuur plukt, moet eerst goed gewassen worden. Bladluis, slakken en andere insecten leven van planten en zijn er vaak nog in te vinden. Na het wassen zorgen we dat alles weer droog verwerkt kan worden. In de moestuinles maakten de kinderen kennis met een “ouderwetse” sla-centrifuge, dat rondslingeren bleek een enorme hit. Heb je geen sla-centrifuge in de buurt? Dan kan alles in een droge theedoek waarvan we de punten bijeen bundellen. Eenmaal goed ingepakt kan er flink gezwaaid en geslingerd worden met de theedoek, zo krijgen we de sla en kruiden ook goed droog.

Aan de slag!

We maken een salade van fijngesneden en gescheurde slabiet en sla, en vullen dit aan met andere oogst. Het grootste deel van de onkruiden snijden we grof en mengen we door de salade. De rest van de kruiden snijden we zo fijn mogelijk. De fijngesneden deeltjes worden gemengd met een flinke scheut olie, een klein beetje azijn en een theelepel honing. Met peper en zout maak je de dressing wat meer op smaak. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...