vlinders vliegen uit

Koolwitjes in de klas, van eitje tot vlinder

Het project “koolwitjes in de klas” van de vlinderstichting gaf de kinderen van vrijeschool Zeeland een inkijkje in het proces van eitje tot vlinder. Niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook symbolisch op zijn plek. Met de grote vakantie voor de deur, vliegen er schoolbreed weer een heleboel kinderen uit. De peuters hebben zich ontpopt tot kleuters. De oudste kleuters vliegen uit naar de eerste klas, en we nemen afscheid van de zesde klassers. Van eitje tot vlinder, zo gaat dat.

De vlinderbakken

In veel klassen werd er vol enthousiasme meegedaan aan het project van de vlinderstichting. In een grote doorzichtige bak met vitrage werden de eitjes, rupsen en poppen opgekweekt tot vlinders. De eitjes werden op een vers koolblad in de bak gelegd, en na een week kwamen er bijna niet zichtbare kleine rupsen uit. Deze rupsen aten zich groot en na ongeveer drie weken veranderden ze in poppen. De meeste poppen waren te zien tegen het vitrage, en toen begon het grote wachten. Afgelopen weken kwamen er in verschillende klassen vlinders uit de poppen. De vleugels moesten eerst opdrogen, en veel vlinders waren nog een beetje terughoudend om echt weg te vliegen. Onder aanmoediging en onder gezang durfden de vlinders dan toch te gaan vliegen. Mooie reis, lieve vlinder!

De vlinder als lesstof

Naast het inzichtelijk krijgen van de levenscyclus van de vlinder, waren de vlinders in de klas aanleiding tot vele andere werkjes. De peuters kregen zelf geen genoeg van het verhaal van “Rupsje Nooitgenoeg” en maakten zelf ook een kleurrijke vlinder. In de kleuterklassen werden er prachtige rupsen vervaardigd van bijenwas en werden er cocons gemaakt voor de gevouwen rupsen. En wie afgelopen weken een beetje oplette, kon vrijwel overal flarden van vlinder liedjes in de lokalen horen. Wat een prachtige periode!

Meer vlinder inspiratie

Thuis ook aan de slag met het thema vlinders? De vlinderstichting heeft diverse lesmaterialen, kleurplaten en knutselwerkjes uitgeschreven die hier gratis te downloaden zijn. Op vrijdag 15 t/m zondag 17 juli is de tuinvlindertelling. Een leuke gelegenheid om met de klas, of thuis de vlinders te leren herkennen en te tellen. Er is hier een herkenningskaart te downloaden en informatie te vinden over deze leuke en gratis activiteit! En wil je weten hoe onze kleuters zich voorbereiden op het uitvliegen naar de eerste klas? Dat lees je in deze blog!

Dit vind je misschien ook leuk...