paaseieren borduren

Paasversiering maken, geborduurde eieren

De lente is officieel begonnen en we maken ons op voor Palmpasen en de Paasdagen. Een sfeervolle jaartafel of paasversiering in huis verbinden ons met het seizoen. Maak samen deze eenvoudige paashangers, leuk voor aan paastakken of om voor het raam te hangen!

Bijzonder versierd papier

Deze geborduurde paasversiering is gemaakt van oude kartonnen verpakkingen, met daarop een mooi versierd papier geplakt. Een egaal gekleurd papier volstaat ook prima, maar een nat in nat schildering of eigen tekening staat exra leuk. Ook kun je, net als onze gemarmerde eieren, papier marmeren. Volg daarvoor de voorbereiding uit deze blog, en druk daarna zachtjes een papier op het verfmengsel. Met een plastic pasje, of raamwisser trek je de verf er weer af en zo krijg je een gemarmerd papier!

Benodigdheden
  • Karton
  • Versierd papier (nat in nat, tekening, gemarmerd etc)
  • Lijm om het papier op het karton te plakken
  • Prikpen om borduurgaatjes mee te maken. Kleinere kinderen kunnen hiermee ook de eieren uitprikken
  • Schaar of snijmes. Grotere kinderen kunnen hiermee de eieren uitknippen of snijden
  • Naald
  • Verschillende kleuren draad/ wol
Aan de slag!

We plakken het (versierde) papier op karton. Teken een ei en prik, knip of snijd deze uit. Met de prikpen maken we gaatjes op het ei, zodat het borduren makkelijker gaat. Kleinere kinderen vinden het fijn als ze duidelijk kunnen zien waar de naald doorheen moet. Pak nu naald en draad en versier de eieren. Met een draadje bovenin kunnen de eieren aan een paastak of voor het raam. Je paasversiering is klaar!
Voor peuters en kleuters is het borduren soms nog best een uitdaging. Het doorprikken van de achter naaar de voorkant is een moeilijke stap om te automatiseren. Veel eieren eindigen met een kluwen touw om het ei, maar het proces en het plezier zijn het belangrijkste. Met deze activiteit zijn de kinderen veel bezig met fijne motoriek, maar ook met ruimtelijk inzicht.

Meer verbinding met het seizoen

In deze periode bloeit en groeit er veel om ons heen. Zet eens aan tot lente activiteiten, door liedjes en bewegingsspelletjes thuis een plek te geven. Liever naar buiten? De lente is een ideale tijd voor bomen klimmen, maar hoe begeleid je dit risicovol spel? Je leest alles in de blog bomen klimmen voor beginners.
Alvast veel paasplezier!

Dit vind je misschien ook leuk...