natuurlijk verven

Eieren versieren, met natuurlijke verf

Nog even en dan is het Palmpasen, gevolgd door de Paasdagen. In deze periode worden er eieren versierd, verstopt en gegeten! Er zijn verschillende manieren om eieren een ander jasje geven. Heb je ze al wel eens versierd met natuurlijke materialen en planten, of gemarmerd met natuurlijke verf? Eieren versieren, voor aan de Palmpasen stok of voor de sfeer op de jaartafel, zo doe je dat.

Natuurlijk verfbad

Je kunt eieren versieren met gewone verf, en kinderen beleven vaak erg veel plezier aan het verven of stempelen van de eieren. Toch is er in de natuur en in je keuken vaak genoeg te vinden om ook op natuurlijke basis te versieren. Duurzaam voor het milleu, veilig voor de kinderen maar bovenal ontzettend leuk om te doen! In deze blog laat ik zien hoe je plant en bloem afdrukken maakt door eieren in uienschillen en kurkuma te koken. En hoe je eieren marmert met (natuurlijke) verf. In de weken voorafgaand aan (Palm)Pasen kun je in je huishouden al het een en ander bewaren. Uien en advocado schillen (en pitten), restjes kurkuma maar ook restjes rode kool of spinazie maken een goede basis voor deze creatieve activiteiten.

Gebloemde creaties met bloem en plant afdrukken

Om eieren te maken met prachtige natuur afdrukken, heb je niet veel nodig. Met de bewaarde keukenrestjes maken we een natuurlijk verfbad, waarin we de eieren koken of laten trekken. De bloemen en planten fixeren we op het ei door ze met een panty te omhullen. Voor dit voorbeeld gebruiken we kurkuma om lichtgele eieren te krijgen, en (rode) uien schillen voor een rood-bruine basis. Natuurlijk kun je ook experienteren met andere keukenresten zoals rode kool, spinazie, koffie en thee!

Wat heb je nodig?
 • Witte eieren
 • Planten of bloemen om een afdruk van te maken
 • Panty om de bloemen en planten te fixeren op het ei
 • Touw om de panty vast te knopen
 • Natuurlijke restmaterialen voor het verfblad (in dit voorbeeld kurkuma en ui schillen)
 • Pannen
 • Schaar
Afdrukken maken in stappen

De bloemen en planten die we gebruiken om afdrukken van te maken, drukken we aan op het ei. Vervolgens trekken we er een panty strak omheen en leggen we een knoopje zodat de panty stevig blijft zitten. Het ei met de panty gaat in het mengsel van keukenrestjes en water. We koken het mengsel tot de eieren hard gekookt zijn. Daarna laten we de pakketjes nog even trekken. Hoe langer deze in het mengsel blijven zitten, hoe dieper de kleur. Nadat de eieren getrokken hebben, knippen we de panty weer los. Eventueel wrijven we de eieren nog in met olie, zodat ze mooi gaan glimmen. De eieren blijven hardgekookt ongeveer een week goed. Voor aan de Palmpasenstok hebben we uitgeblazen eieren nodig, we kunnen de eieren ongekookt ook laten trekken in het mengsel. Wel hebben de pakketjes dan langer nodig om te verkleuren, laat ze gerust een nachtje in het mengsel staan. Vervolgens kun je de gebloemde eieren uitblazen.


Marmeren met (natuurlijke) verf

Marmeren is magisch! Niet alleen het resultaat geeft verrassende resultaten, het proces is een feest voor het oog. En even lekker met de handen in het schuim, weerstaat vrijwel niemand. Goed voor de tastzin! Omdat we onze handen het liefst zonder handschoenen gebruiken, is het werken met natuurlijke verf aan te raden. Je kunt dit kopen in diverse duurzame winkels, en ook natuurlijke kleurdruppels die gebruikt worden voor het kleuren van voeding is geschikt. Als je het helemaal zelf wilt maken bieden tuin en keukenrestjes een goede basis. Natuurlijke verf maken en eieren marmeren doe je zo.

Benodigdheden en werkwijze om zelf natuurlijke verf te maken
 • 150 gram bloem
 • 150 ml koud water
 • 200 ml warm water
 • 2,5 eetlepel zout
 • Voor de kleur: bietenrasp (rood/paars), kurkuma (geel), koffie (bruin), paprikarasp etc

Voor het maken van eiegn natuurlijke verf mengen we de bloem, het water en zout in een grote mengkom. Met een garde kloppen we alles dor elkaar zonder klontjes. Dit is de basis van de natuurlijke verf. Verdeel dit mengsel over verschillende bakjes en/of kommetje. Nu voeg we aan elk kommetje een kleurstof toe en roeren dit er goed doorheen. Voor het marmeren werkt een dunne vloeitstof het beste, voeg er gerust nog wat water aan toe om het vloeibaarder te maken.

Benodigdheden marmeren
 • (Natuurlijke) verf
 • Witte eieren
 • Dienblad op oppervlakte dat vies mag worden
 • Scheerschuim
 • Stokje om te roeren
 • Eventueel handschoenen
Marmeren in stappen

Zet een dienblad op tafel, en spuit er een dun laagje scheerschuim op. Druppel of giet er nu kleurstof op. Roer met een stokje door het mengsel, en zie wat een prachtige patronen er ontstaan. Roer nu niet teveel meer door, dan ontstaat er alleen een nieuwe kleur en zie je geen vormen meer. Als het mengsel genoeg geroerd is, kunnen we de eieren in het mengsel rollen. We halen ze er weer uit en leggen ze even aan de kant, om ze ongeveer een kwartiertje tot half uurtje te laten trekken. Met een stuk keukenpapier halen we de verf eraf, en dan kunnen we het resultaat bewonderen! Soms pakken kleuren niet supergoed op de eieren, dit kan aan de verhouding van de natuurlijke verf liggen.

Meer met natuurlijke verf

De natuurlijke verf die gemaakt is, is ook ideaal om mee op papier te schilderen. Wil je meer experimenteren met natuurlijke verf? Dan is het boek Plantenkleuren als leerschool van A.M. Bernet Kempers-Lievegoed een grote inspiratiebron. Bij de meeste winkels is dit boek niet meer verkrijgbaar, maar bij de bibliotheek is deze meestal wel te leen!
Veel plezier met eieren verven!

Dit vind je misschien ook leuk...