De lente is om ons heen al goed zichtbaar. Op 20 maart is het meteorologisch ook officieel lente!
Met de komst van het voorjaar veranderen ook de spelmogelijkheden en activiteiten . Wat doen we op school met de peuters en kleuters in de lente? En hoe vertaal je dit naar thuis?
Wortelkindertjes
In de ochtendkring vertellen we het verhaal van de wortelkindjes. Geïnspireerd en met behulp van het klassieke boek van Sibylle van Olfers krijgen de bolletjes een gezicht. We nemen de kinderen door liedjes, bewegingsspel en nabootsing mee in de magie van de opkomende lente. Doordat ze zich op deze manier met het seizoen en hun omgeving gaan verbinden, zal de interesse ook aanwakkeren. Vervolgens is het eenvoudig om aan te zetten tot natuurbeleving en buiten(spel)activiteiten.
In de kring
Uit de grote mand van Moeder Aarde, komen de lapjes die ze de lange winter bewaarde. Stikker-de-stik! Stikker-de-stik, zie hoe ijverig ik naai en prik. Moeder Aarde neemte een grote schaar, knip nu is het rokje klaar!
Net zoals de wortelkinderen in het boek naaien we in onze fantasie bloemenjurkjes en rokjes. Ieder kind krijgt een eigen lapje en met de vinger naait en knipt het kind mee. Peuters vinden het erg vermakelijk als er tijdens “kijk eens hoe ik naai en…prik” ook net alsof in de vinger wordt geprikt. . We doen er maar gauw een kusje op. Naast het naaien zoals de wortelkindjes, zijn er tal van andere bewegingsspelletjes met een lente onderwerp. Met het liedje “onder de wortels van de bomen”, verplaatsen de kinderen zich in ontwakende bolletjes. Het liedje “krokus bolletje” leent zich goed voor het maken van handgebaren. Als we vervolgens naar buiten gaan zien we dat veel kinderen gerichter op zoek gaan naar de opkomende bloemen. Narcissen en krokussen worden uitgebreid onderzocht. Door het boek en de liedjes zijn de bloemen gaan leven in de fantasie.
Vertalen naar thuis
Net zoals in de klas kun je een moment van de dag inrichten voor het lezen van het boek “de wortelkindertjes”. Ook de liedjes en het naaien van de lapjes zijn kleine activiteiten die ook met een individueel kind prima gaat. Als je vervolgens een wandeling maakt, zul je zien dat de interesse is gewekt voor het bekijken van alle bolletjes. Natuurbeleving in het klein!
Buitenactiviteit zaai bollen maken
Het begin van de lente is een ideaal moment om zaadjes te planten. Met de peutergroep maakten we zaaibollen. Waar de zaaibollen de grond raken zullen er mooie bloemen groeien. Leuk om samen te maken en fijn om je tuin, die van de buren of een kaal stukje gemeentegrond op te fleuren! Met je handen lekker werken in de aarde, is ook nog eens fijn voor de tastzin.
Benodigdheden
Onze zaaibollen hebben een basis van aarde en klei. In een zaaibol zitten de zaadjes en eventueel wat kaneelpoeder tegen het vergaan van de zaden. Wij versierden de bollen ook nog met wat krijtpoeder.
- Potgrond/ compost en/of tuinaarde
- Kleipoeder (Bentoniet, verkrijgbaar bij het tuincentrum) of klei in kleine stukjes
- Bloemzaadjes
- Kaneelpoeder (of chili, tegen het aanvreten van de zaden)
- Kan met water
- Eventueel stoepkrijt en een rasp voor het kleuren van de bollen
Werkwijze
Meng in een kom 2 delen aarde en 1 deel kleipoeder of klei. Voeg een beetje water toe, tot het een plakkerig mengsel is. Maak dan een stevig laagje in het kommetje van je handen. Leg nu de zaadjes met wat kaneelpoeder in het midden van je kleimengsel kommetje. Vouw het laagje om de zaadjes dicht. Met een rasp maken we van stoepkrijt krijtpoeder. Strooi wat op de bollen of rol ze door het poeder voor wat kleur. De bollen zijn klaar! Laat de bollen drie dagen goed drogen, voordat je ze losgooit in de natuur. Als er geen regen afgegeven is, is het fijn als je de bollen zelf een goede start met wat water geeft.
Buitenactiviteit zandtekeningen maken
Buiten is het aan het begin van de lente goed vertoeven. Ideaal om activiteiten die veel troep maken naar buiten te verplaatsen. Zandtekeningen maken voelt een beetje als toveren. En met je handen in het krijt en zand voelt heerlijk. Kinderen kunnen zich heerlijk verliezen in deze activiteit, en de resultaten zijn ook nog eens verrassend.
Benodigdheden
- Tekenpapier
- Lijm (voor fijne lijnen is een lijmstift het handigste) en lijmkwast
- Schelpenzand of ander fijn zand. Eventueel kun je dit ook vervangen door keukenzout
- Rasp
- Stoepkrijt
- Eventueel een dienblad of bak om het gekleurde zand van de tekening op te vangen
Werkwijze
Allereest maken we gekleurd zand. Dit doe je door stoepkrijt te wrijven in de bak met fijn zand of zout. De kleur kan je dieper maken door er ook krijt rasp doorheen te mengen. Als de bakken met gekleurd zand of zout klaar staan kan er een tekening worden gemaakt met lijm. Vervolgens kun je het gekleurd zand over de lijmplekken strooien. Als alle lijm bedekt is kan het zand eraf worden gehaald. Wij gebruiken een dienblad om al het zand mee op te vangen. De tekening is nu klaar en mag nog even goed opdrogen. Het opgevangen gekleurde zand geeft vervolgens weer een nieuwe activiteit. Met een klein beetje water toegevoegd heb je een fijn krijtmengsel waarmee je kan schilderen op de stoeptegels!
Nog meer lente inspiratie
Met deze activiteiten heb je een mooie basis om de lente in te gaan! Willen de kinderen eenmaal buiten, in bomen klimmen? Zo begeleid je risicovol spel, in de blog bomen klimmen voor beginners. Mocht de zon wat minder schijnen, kun je ook aan de slag met het maken van voorjaarstuintjes en lente schalen. Middenin de lente maken we ons op voor (Palm)Pasen. Binnenkort komt hierover een uitgebreide blog, en leg ik uit hoe je zelf natuurlijke verf maakt om eieren te verven. Alvast een fijn begin van de lente!