campingvermaak, zaagmes gebruiken

Camping vermaak met natuurlijke materialen

De camping is voor veel mensen de ideale plek om op te laden. Met kleine kinderen is het vaak eenvoudig om er dagen te vertoeven zonder al teveel vermaak mee te nemen. De uitdaging zit meestal in het vermaken van het grote kroost. In deze campergezin-blog lees je hoe je ook oudere kinderen kan vermaken door ze zelf een ketting of bordspel te laten knutselen. Door gebruik te maken van de natuur om je heen, en kinderen te leren omgaan met zakmes en zakzaag, heb je zelf ook wat rust op de camping.

Materialen uit de natuur

Natuurlijk kan je heel je camper, tent of caravan volladen met allerlei spullen om de kinderen op de camping vermaak te geven. Maar de natuur biedt genoeg materialen waarmee kinderen uit de voeten kunnen. Stuur de kinderen eens op zoektocht naar takken in het bos. Met een beetje begeleiding zijn ze vervolgens uren zoet met het knutselen van een ketting of bordspel. Niet alleen is het een leuke bezigheid, het vergroot ook de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen.

Basisvaardigheden en materialen

Een ouder kind is motorisch al meer ontwikkeld, en kan gevaren beter overzien dan jongere kinderen. Vanaf een jaar of 8 kan er vaak al zelfstandig gewerkt worden met gereedschap zoals een zakmes en zakzaag. Met een aantal basis veiligheidsregels, en degelijke materialen geeft het op het gebied van camping vermaak een wereld aan mogelijkheden voor het oudere kind. Voor het maken van de ketting en het bordspel gebruiken we een zakzaag, een handboor en een zakmes. Vervolgens zou je ook nog zelf houtskool en touw kunnen vervaardigen. Om het een beetje eenvoudig te houden is het handiger om een bolletje dik touw en stiften mee te nemen.

Aan de slag, voorbereidingen en handelingen
campingvermaak, bast verwijderen

Zoek in de natuur een flinke tak met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Met een handzaag, zaag je de tak vervolgens in dunne schijven. Door een kleine inkeping te maken, kan de bast van de schijf worden verwijderd. Bij een verse tak gaat dit net iets makkelijker dan bij een tak waarvan de bast al flink vastzit. Met wat geduld en oefening heb je zo een mandje vol kale houtschijven. Voor het maken van het bordspel heb je ongeveer 18 schijven nodig, en voor de ketting zoveel als je zelf mooi vind. De schijven zijn het makkelijkst te verwerken als ze goed droog zijn. Als de binnenkant nog zacht of nat is, leg je ze even in de zon om goed te drogen.

Het bordspel maken en spelen

Voor het bordspel gebruiken we de regels van het molenspel, een oeroud spel wat door tijdperken heen gespeeld werd. De basis om het bordspel te kunnen spelen kun je maken zoals je zelf wilt. Zoek of zaag een grote boomschijf als ondergrond, of gebruik eenvoudig een stuk papier waar je het speelveld op tekent. De 18 schijven die gebruikt worden als pionnen worden verdeeld, zo hebben alle twee de spelers 9 schijven. Het is natuurlijk wel handig om te kunnen zien welke pion van welke speler is. Dit kun je eenvoudig doen door de schijven te markeren of in te kleuren. Ook hier kun je weer zo uitgebreid aan de slag als je zelf leuk vind. Maak en gebruik eens natuurlijke verf van plantaardige materialen om je heen, ga aan de slag met een houtbrander of pak eenvoudig je stiften. Aangezien onze kinderen gek zijn van de vikingtijd, worden bij ons de schijven voorzien van rune tekens met houtskool. Eenmaal alles gemaakt en gemarkeerd is het bordspel klaar!

Een ketting maken met houtschijven
campingvermaak, ketting maken

Van de gedroogde schijven kun je ook eenvoudig een ketting maken. Voor dit camping vermaak, maak je een gaatje in de schijven met een handboortje. Hierna kun je de schijven aan een touw rijgen. Wij gebruiken daar de handboor van Haba voor. Haba heeft onder de naam Terra Kids een hele outdoor serie met gereedschap dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Er zijn natuurlijk meerdere aanbieders met een handboor in het assortiment. Eenmaal voorzien van gaatje is de ketting zo geregen en klaar om te dragen. Ook hier kun je weer zo uitgebreid als je zelf wilt aan de slag met het versieren van de schijven.

Meer buiteninspiratie voor op de camping

Camping vermaak genoeg dus, door gebruik te maken van de natuur om je heen. Als je toch het bos in gaat om takken te zoeken, vind je misschien ook wel geschikte klimbomen . In deze blog lees je hoe je met een gerust hart je kroost veilig kan laten klimmen. Neem ook eens een blok zelfdrogende klei mee naar de camping, en met alle schatten uit de natuur maak je zo prachtige natuurafdrukken. Een andere leuke activiteit die ook zeer geschikt is voor oudere kinderen, is het verdiepen in wildplukken. Met een beetje speurwerk zet je zo een eigen geplukte salade op tafel, of maak je je eigen kruidenboter!

Dit vind je misschien ook leuk...