Bijenwas lenteschalen op de jaartafel

Lenteschaal van bijenwas

Met de lente voor de deur begint de natuur te ontluiken. De jaartafel is nu nog wat kaal, maar na het maken van de voorjaarstuintjes kwam daar al verandering in. Met deze lenteschaal, gemaakt van bijenwas, gedroogde bloemen en grassen brengen we ook wat licht op de jaartafel. Maar hoe maak je deze schaal en wat heb je hieroor nodig?

Benodigdheden
  • Bijenwaskorrels
  • Gedroogde fijne bloemen en grassen
  • Ballon om de vorm van de schaal te maken
  • Pan, breed blikje of schaal voor de bijenwaskorrels
  • Extra pan voor het au-bain marie opwarmen van de korrels
  • Pannen onderzetter of bakpapier om de warme pan op te zetten
  • Schaar
Jaartafel

Deze lenteschaal maken we door een opgeblazen ballon in bijenwas te dopen. Als de was nog niet gestolt is kunnen we er gedroogde bloemen en grassen opplakken. Met nog een laagje was daaroverheen vormt de schaal zich, en hebben we uiteindelijk een prachtige blikvanger voor op de jaartafel.

Voorbereidingen

Voor de lenteschaal gebruiken we fijne bloemen en grassen, in de natuur zijn nu volop ingedroogde hortensia’s en grasjes te vinden. Knip ze tot fijne stukjes, hoe fijner het materiaal, hoe makkelijker het zich hecht aan de ronde vorm. Ook blazen we vast een ballon (of meerdere) op. Nu kunnen we de bijenwaskorrels smelten door deze au-bain marie tot was te smelten. De bijenwaskorrels kunnen in een pan, breed blik of schaal, maar let er wel op dat deze zo breed moet zijn dat de ballon er nog in past. Bijenwas is vet, en de gebruikte pan, schaal of blik is hierna nog maar moeilijk schoon te krijgen. Gebruik dus het liefste iets dat hierna geen ander doeleinde meer heeft. Als alle bloemen klaarliggen, en er een pannen onderzetter klaar staat kunnen we aan de slag!

Ballon dopen

Doop de ballon in de warme was en laat het laagje even drogen. Voor de stevigheid van de schaal leggen we eerst een paar laagjes was om de ballon, voor we de bloemen erop drukken. Pas wel op, als je de ballon te lang in de was laat, dan smelten de eerdere laagjes er ook weer af!

Bloemen toevoegen

Als de was nog warm is, kun je de bloemen en grassen er eenvoudig in drukken. Als alles op zijn plek zit, dopen we de ballon met de bloemen nog een keer in de gesmolten was. Hierna kun je weer een laagje bloemen toevoegen, tot je een mooi resultaat gekregen hebt. Als de was in de tussentijd teveel is gaan stollen, zet je deze even terug op het vuur.

Drogen en loshalen van de schaal

Nadat de schaal af is, laten we hem even goed drogen. Op deze manier kan de schaal goed uitharden. Eenmaal hard geworden, knippen we het knoopje van de ballon los. Nu kunnen we de ballon uit te vorm pellen. Als de randen van de schaal wat rafelig zijn, kun je deze eenvoudig met een schaar bijwerken. Een andere manier om de randen mooi glad te krijgen, is om de schaal even over een warm oppervlakte te halen. De randen smelten dan netjes tot een strakke vorm. Ook de onderkant van de schaal kun je eventueel kort tegen een warm oppervlakte houden, zo krijg je een plat stukje waardoor de schaal makkelijker kan blijven staan.

Meer met bijenwas

Bijenwas is een prachtig natuurlijk materiaal waarmee veel creatieve mogelijkheden zijn. Niet alleen is knutselen met dit materiaal vrij van chemische toevoegingen, en daarmee veilig voor kleine kinderen, ook is het goed voor veel ontwikkelingsdoelen. In deze blog lees je meer over het materiaal en de mogelijkheden hiermee. In mijn webshop verkoop ik ook een pakket om zelf bijenwas kaarsen te maken. Hierin zit naast het basismateriaal ook een prachtig linnen short, om knoeien op de kleren te voorkomen. Het pakket bevat genoeg bijenwas voor enkele kaarsen, en met het restant kun je deze mooie lenteschaal ook nog maken!

Veel plezier met het maken van de lenteschaal!

Bijenwas lenteschaal

Dit vind je misschien ook leuk...