Nicole et Martin, sprookjestheater in Burgdorf

Nicole et Martin, verwondering in de witte tent

“More than theatre” staat er met grote letters op de stoet wagens die rondom de witte circustent van het Zwitserse gezelschap geparkeerd staan. Al meer dan twintig jaar reizen Nicole et Martin kriskras door Europa. Hun leven en werk zijn één, en al jaren raken ze mensen met hun voorstellingen vol acrobatiek, spel en muziek. Eerder streken ze ook neer op Zeeuwse bodem om ook voor Vrijeschool Zeeland een sprookje te verbeelden. Meer dan theater, een korte omschrijving voor deze nomadische verhalenvertellers.

Reizend gezelschap

Nadat Nicole en Martin elkaar ontmoetten op een Zwitserse theaterschool, startte zij in 1999 hun eigen gezelschap op. Ondertussen zijn ze meer dan 3000 optredens verder, en reizen zij al 23 jaar samen rond. De twee kinderen die in deze tijd geboren werden speelden mee in de voorstellingen. Ondertussen zijn zij al zo groot gegroeid dat zij een eigen pad kunnen gaan vervolgen. De witte tent met houten frame wordt steeds met vereende krachten opgezet. Het reizende gezelschap breidde uit met een heus wagenpark en extra teamleden. In de zomerperiode treden zij wereldwijd op, en in de winter nemen ze de tijd om te rusten en zich voor te bereiden op een nieuw reizend seizoen. Theatermakers en nomaden, een zeldzaam mooi bestaan.

Schoolvoorstellingen

Met een eigen basis in de antroposofie, en hun belichaming als sprookjesvertellers is het niet gek dat vrijescholen het koppel en hun gezelschap met open armen ontvangen. In 2019 streken zij onder andere neer in Middelburg, om hier meerdere sprookjes te vertolken. Naast de voorstellingen die voor iedereen toegankelijk waren, werden er ook speciale schoolvoorstellingen gespeeld. Een constructie die Nicole en Martin vaker gebruiken om zich te voorzien in een locatie om hun kamp op te bouwen. Het nomadisch bestaan is hun leven, en met de komst van de pandemie stond dat leven even stil. Gelukkig kwam er hulp uit meerdere hoeken. De vrienden van Nicole & Martin is zo’n warm initiatief waarmee het voortbestaan van het reizende gezelschap ondersteund werd.

Van Nederland naar Zwitserland

Met veel verwondering woonde ik in 2019 de vertolking van het sprookje Hans en Grietje bij in Middelburg. Niet alleen het prachtige spel emotioneerde me. Ook de manier waarop Nicole en Martin hun leven als ondernemers en nomaden hebben ingericht, vind ik enorm inspirerend. Met Zwitserland op de bucketlist en het gegeven dat het gezelschap deze zomer daar zou optreden, was de beslissing snel gemaakt. En zo bezocht ik deze zomervakantie de witte tent. Vergezeld door drie andere reizende theater en circus gezelschappen, op een festival in het Zwitserse Burgdorf.

Het meisje zonder handen

Naast een aantal schoolvoorstellingen speelde Nicole en Martin ook een aantal vrij toegankelijke voorstellingen. Ik bezocht “het meisje zonder handen”, een wat minder bekend sprookje van Grimms. Een verhaal dat gaat over verliezen en herwinnen, over kiezen en groeien en van vertrouwen dat alles zal gaan zoals het moet gaan. Een heftig sprookje, vol met een enorme reeks aan emoties, prachtig vertolkt door acrobatiek, muziek, zang en dans. De voorstelling raakt je, en het is bijna onmogelijk om je niet te laten meenemen in het verhaal. De witte tent zat vol kinderen en volwassenen die samen oorverdovend stil zaten te kijken.

Een geschenk aan jezelf

Het bijwonen van een voorstelling is met recht een geschenk aan jezelf. De voorstellingen van dit jaar eindigen in oktober, en ze spelen enkel nog in Duitsland en Noorwegen. Hopelijk touren ze volgend seizoen wel weer richting Nederland. Ik ben er in ieder geval graag weer bij!

Dit vind je misschien ook leuk...