Pinksterbruidspaar

Het Pinksterfeest, de meiboom en de Pinksterbruid

Vijfig dagen na Pasen vieren we het Pinksterfeest, of bloemenfeest zoals ze het op sommige vrijescholen benoemen. We kennen vooral het beeld van kinderen met bloemenkransen, verkleed als bruid en bruidegom en dansend om de meiboom. Maar wat vieren we nu eigenlijk? Welke tradities zijn er met het Pinksterfeest, waarom hebben we deze en hoe vertaal je dit naar thuis?
Deze afbeelding is ook uitgegeven als ansichtkaart in de serie Voorjaarsfeesten.

Christelijke achtergrond van het jaarfeest

Met Pinksteren herdenken we het moment dat Jezus met zijn discipelen verrast werd door een hevige windvlaag met ongekende gevolgen. Zij werden diep geraakt en kregen de geest of raakte in vuur en vlam. De mensen konden door het neerdalen van de Heilige Geest in vreemde talen spreken en zo het geloof uitdragen. Doordat een groot aantal mensen overtuigd werd en zich aansloten bij de kerk, wordt Pinksteren ook gezien als het onstaan van de kerk. Met de Pinksterdagen vieren we dus vooral de neerdaling van de Heilige Geest en het onstaan van de kerk.

Vrijeschool vertaling

Voor jonge kinderen is de christelijke achtergrond wat minder toegankelijk, en richten we ons op de vrijeschool vooral op de natuurlijke achtergronden vertaling. Pinksteren is het feest van de toekomst, en met de nieuw ontwaakte natuur kunnen we met onze eigen scheppingskracht aan de slag. Het is een feest van kleur, bloemen, vuur, lucht en vogels. De neerdaling van de Heilige Geest kan ook gezien worden als een natuurlijke kracht die zowel de natuur als de mens aanzet tot nieuwe inspiratie. Het onstaan van de kerk laat ons zien dat we samen als gemeenschap sterk kunnen staan, en laat ons nadenken over onze eigen verbindingen.

Viering in de onderbouw

Het Pinksterfeest in de kleuterklassen staat bol van de symboliek. Weken voor het feest gaan de kinderen al hard aan de slag met allerlei werkjes. We maken duiven als symboliek voor de neerdalende kracht, en de kinderen maken bellenstokken, bruidsboeketten en bruidssluiers. De oudste jongen en het oudste meisje uit de kleuterklas vormen samen op het Pinksterfeest een bruidspaar. Dit Pinksterbruidspaar symboliseert “het huwelijk” tussen moeder aarde en de zon waardoor het land weer vruchtbaar wordt. Alle verwijzingen naar het huwelijk kun je ook zien als de verbinding tussen het aardse en het ongrijpbare, het geestelijke. De bloemen in de bogen en in de kransen zijn zelfgemaakt, van papier. Dit symboliseert het mensenwerk dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken. Het Pinksterfeest is een van de uitbundigste jaarfeesten van de vrijeschool. Zowel de kinderen als de ouders komen in het wit naar school en met het eten van een heuse bruidstaart sluiten we de dag af. Het feest is groot en de verbinding is voelbaar.

De meiboom van de bovenbouw

In de bovenbouwklassen van onze vrijeschool hebben we geen bruidsparen meer. Wel maken de kinderen gevlochten kransen en sjerpen, en ook in deze klassen worden er duiven gemaakt met gevouwen vleugels. De kinderen werken vanaf de meivakantie exra hard aan hun samenwerking en de onderlinge verbinding. Zij gaan met het Pinksterfeest de meiboom beklimmen om in de top een zakje met cake te pakken. Later zullen zijn rond de meiboom dansen en met hun linten samen een patroon weven. Deze meiboom verwijst naar vroegere tijden waarin men de langste boom uit het bos kapte en versierde met linten. Om deze boom kwam de gemeenschap samen en vierde men de verbindingen met elkaar. De meiboom heeft in deze tijd nog steeds de functie van verbinden. Door het samenkomen verbinden de mensen en door het vlechten laten de kinderen zien hoe je als onderdeel van een groep, een groter geheel kan vormen.

Zelf vieren, vertalen naar thuis

Hoe vier je nu thuis het jaarfeest als de kinderen (nog) niet naar een vrijeschool gaan, of je om een andere reden thuis verdieping wilt geven aan dit feest? Samen kun je stil staan bij de verbindingen die belangrijk voor jullie zijn. Ga eens na welke familie en vriendschapsbanden er liggen, en hoe je deze eventueel nog kan verdiepen. Of kijk eens of er een andere manier is om een gemeenschapszin te voelen, wellicht zijn er meer ouders waarmee je samen een Pinksterfeest kan vieren.

Samen versieringen maken

Een Pinksterviering is met een beetje zorg zo vorm gegeven. Met een groen plekje in het park of bos, wat mooie versieringen en een (bruids)taart is het al snel mooi en fijn! Maak net als de kinderen op school bloemenkransen met strengen crepepapier en zijdevloeipapieren bloemen en kom allemaal in het wit. De verbinding tussen hemel en aarde kan je symboliseren door duiven te maken en deze op te hangen, en samen bellen te blazen! En wil je helemaal uitgebreid het jaarfeest vieren, hier lees je hoe je de bloemenkransen, bellenstokken en bruidstuiltjes maakt!
Fijne voorbereidingen!

Dit vind je misschien ook leuk...