kaars versierd met bijenwas

Duurzame kerstcadeaus maken met bijenwas

Kleine cadeautjes zelf maken om te schenken aan vrienden en familie, of om mee te sturen met een kerstgroet. Wij maken graag zelf onze cadeaus, het brengt ons in de kerstsfeer en het is een heerlijke bezigheid om samen te doen. Zo maken we dit jaar zelf bijenwasdoeken en kerstboom hangers. Ook versieren we kaarsen, en eerder prikvilten we sterren en beplakten we potjes tot fijne sfeerlichten. Duurzame presentjes waar de ontvanger echt wat aan heeft, en het milieu niet onnodig belast. Hoe je dit doet en wat je hiervoor nodig hebt, lees je in deze blog.

Kerstboomhangers van bijenwas

Om onze eigen boom te versieren, om met een kerstkaart mee te sturen en om cadeautjes mee te versieren maken we deze kersthangers. Deze hangers hebben een basis van een houtschijfje die we versieren met bijenwas. Het werken met bijenwas staat in deze blog uitgebreid beschreven. Als je eenmaal de mogelijkheden en werkwijze van dit materiaal kent, is het een eenvoudig werkje wat snel resultaat geeft.

Benodigdheden
  • Houtschijfjes
  • Boormachine met een klein boortje
  • Bijenwasplakjes van bijvoorbeeld Stockmar
  • Touw
Werkwijze

In de schijfjes boren we met een fijn boortje een gaatje voor het touw. We bevestigen een touwtje om de schijf op te kunnen hangen. Hierna kunnen we aan de slag met de bijenwas. Simpel maar sfeervol!

Kaarsen versieren

Door een kaars te versieren met bijenwas, maak je eenvoudig hele persoonlijke en bijzondere kaarsen.
Met een paar gouden sterren maak je van een donkere kaars een (kerst) nacht. Met een paar kerstfiguren of kerstbomen is een kerstkaars zo gemaakt. Streepjes of cijfers maken mooie aftelkaarsen zoals we bijvoorbeeld gebruiken met Advent. Het werkje behoeft eigenlijk geen uitleg. Je hebt enkel een kaars en bijen versier-was van bijvoorbeeld Stockmar nodig. Je hebt maar hele kleine stukjes nodig om een versiering op een kaars te maken. De versierwas brandt gewoon met de kaars mee. En wil je eerst zelf kaarsen maken om vervolgens te versieren, in dit winterpakket vind je daarvoor de hele basis en een linnen schort voor het knoeien.

Bijenwas doeken maken

Om plastic in het huishouden te beperken, kun je bijenwas doeken gebruiken. Deze doeken kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het verpakken van een belegde boterham, maar ook voor het afdekken van potten. De doeken gaan ongeveer een half jaar mee voordat ze opnieuw ingesmeerd moeten worden. Een duurzaam alternatief dat er ook nog eens leuk uitziet.
Het maken van bijenwasdoeken is een klusje wat door het gebruik van een oven of strijkbout niet heel geschikt is voor kinderen. Wel kun je het kind een tekening laten maken op de doek die je voor de bijenwasdoek gebruikt.

Benodigdheden
  • Bijenwaskorrels (voor 6 doeken; 150gr)
  • Jojoba olie (voor 6 doeken; 100ml)
  • Katoenen doeken
  • Kwastje (hierna niet meer te gebruiken)
  • Au bain-marie pan of conservenblikje en pan
  • bakpapier
  • Strijkbout (kan evt ook met een oven)
Werkwijze

Knip doeken van katoen in een formaat dat je geschikt vindt en laat je kind er eventueel een tekening op maken. Om te voorkomen dat de doeken gaan rafelen bij gebruik, kun je ze op de naaimachine afwerken. De doeken knippen met een kartelschaar werkt ook voldoende.

Voor de doeken heb je jojoba olie en bijenwaskorrels nodig in een verhouding van 2/3. Voor ongeveer 6 grote doeken is 100ml jojoba olie en 150gr bijenwaskorrels voldoende. Warm eerst de bijenwaskorrels op tot was en voeg dan de olie toe. Als het mengsel aan het opwarmen is kun je de doeken warm gaan maken.
Voor het verwarmen van de doek, en later voor het verspreiden van de was, is een warmtebron nodig. Zelf gebruik ik liever de strijkbout, maar met een oven gaat dit ook. Gebruik bij beiden wel bakpapier.
Na het warm maken van de doek en het verwarmen van de was, kun je de doek gaan insmeren. Met een brede kwast strijk je met de was een dunne laag op de warme doek. Als de was teveel gaat stollen, of als de doek helemaal ingesmeerd is, maak je de doek weer warm.

Na het verwarmen van de ingesmeerde doek, trek je de doek van het bakpapier. Laat de doek vervolgens aan de lucht drogen door zachtjes te wapperen. Voel of de doek overal een gelijkmatige laag heeft en of deze voldoende dekt. Vervolgend kun je nog een laag toevoegen op dezelfde manier, of aan de achterkant beginnen.

De bijenwasdoeken zijn klaar met een mooie egale gestolde laag. Mooi verpakt maken ze een mooi geschenk. Als de doeken dunner gaan aanvoelen of na een gebruik van ongeveer 6 maanden kun je de handelingen opnieuw toepassen. De doeken gaan dan met een nieuwe laag weer opnieuw mee in het huishouden.

Dit vind je misschien ook leuk...