Een stoomboot plakken op de sinterklaas transparant

Sinterklaas transparant prikken, een stoomboot als verrassing

Om de Sinterklaassfeer in huis te halen kan je een simpele Sint transparant maken samen met je kind. Met een klein beetje hulp kan een peuter dit al helemaal zelf maken. Een fijn werkje in deze hectische tijd. En als verrassing kan je later een stoomboot op het transparant plakken, zou de Sint dat gedaan hebben?

Verwondering

Natuurlijk kan je alles zelf voorbereiden, dan is de transparant zo gemaakt. Maar met een prikpen kan zelfs een peuter deze transparant grotendeels zelf maken. De stoomboot die op zee vaart kan er eventueel later opgeplakt worden, als verrassing na het schoenzetten of op pakjesavond bijvoorbeeld. Een kind laten kijken en raden wat er veranderd is op het raam geeft verwondering, en leert naar details kijken.

Benodigdheden
  • Gekleurd karton voor het raamerk.
  • Transparant vliegerpapier voor de ondergrond van de transparant.
  • Zijdevloei in blauw tinten en een klein beetje geel/goud.
  • Een uitgesneden of uitgeknipte stoomboot
  • Lijmpotje en kwast
  • Prikpen en prikmatje
Voorbereiding

Knip van gekleurd karton twee gelijke vlakken, of knip een dubbelgevouwen stuk karton uit. Dit wordt het raamwerk van het transparant. Voor een peuter is een ansichtkaartformaat al snel groot genoeg, een kleuter kan al wat langer werken dus daarvoor is een half a4’tje geschikter. Teken het raamwerk af, dit kan later uitgeprikt worden. Het zijdevloei plakken we op een transparante ondergrond, transparant vliegerpapier is hiervoor geschikt, eventueel een licht blauwe ondergrond kan hier ook prima. Voor deze transparant gebruiken we zijdevloei in verschillende kleuren blauw voor de zee, en wat geel en goud voor de sterren en maan. Het scheuren van zijdevloei is voor een peuter nog lastig, daarvoor kun je het beste zelf kleine stukjes scheuren. Vanaf de kleuterleeftijd is het scheuren van zijdevloei een goede oefening voor het verdelen van de kracht, hiervoor kun je vast stroken afscheuren. Leg een prikmatje met prikpen en een lijmpotje met lijmkwast klaar.

Prikken en plakken

Nu alles klaar ligt kunnen we aan het werk! De afgetekende raamwerkjes kunnen uitgeprikt worden. Peuters kunnen vaak nog niet dicht genoeg op elkaar prikken, waardoor ze het raamwerk niet in zijn geheel uitprikken. Dat is niet erg, het werken is ook leuk en zinvol. Knip na het prikken dan even het raamwerk over de prikpuntjes uit. Kleuters kunnen het raamwerk al wel in zijn geheel uitprikken.
Na het prikken kunnen de stukjes zijdevloei op de transparante ondergrond worden geplakt. Een handige manier van werken is, om het kwastje in de lijm te dopen en hiermee een stukje zijdevloei te “vangen”. Dit stukje kan dan op de ondergrond aangedrukt worden. Als je namelijk de ondergrond met lijm in zou smeren krijg je met peuters al snel teveel lijm, en trekt ook vaak de ondergrond krom.

Een kromgetrokken transparant recht krijgen

Als de zee en de sterren geplakt zijn mag de ondergrond drogen. Als de ondergrond krom trekt door de (iets te grote hoeveelheid) lijm, kun je de ondergrond strijken. Leg een theedoek over het werkje en ga er even met een strijkbout overheen. Hierna kan de ondergrond in het raamwerk worden geplakt en is de transparant klaar..

Zie ginds komt de stoomboot

Hang de transparant op aan een raam en kijk wat het licht met deze transparant doet. Zet eens een schoentje in de buurt van de transparant en plak zelf de stoomboot erin. Wat een verrassing als de kinderen de stoomboot opmerken!

Meer Sint inspiratie en de overgang naar advent

Nog niet uit geknutseld? In deze blog lees je hoe je met bijenwas een Sinterklaas in een notendopje maakt. De Sinterklaasperiode loopt samen met de adventsperiode die op zondag 28 november begint. Op 5 december vieren we behalve Sint Nikolaas ook tweede advent. Hoe je een adventstuintje maakt en de jaartafel in vier weken (samen met je kind) op kan bouwen lees je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...