sinterklaas van bijenwas in een notendop

Bijenwas schoencadeautje, Sinterklaas in een notendop.

Nu Sinterklaas is aangekomen in ons land, worden er weer veel schoentjes gezet. Veel mensen weten tegenwoordig de duurzame (web)winkels voor schoencadeaus wel te vinden. Zelf een cadeau maken voor, of met je kind kan natuurlijk ook. Een Sinterklaas van bijenwas in een notendopje bijvoorbeeld. Leuk om te geven of om de seizoentafel mee aan te kleden.

Zelfmaak Sinterklaas

Zelf schoencadeautjes maken zorgt ervoor dat je zelf ook al in de Sinterklaas stemming komt, en zijn extra leuk om te geven. Wij vierden eerder zelfmaak-Sinterklaas, waarbij we naast de cadeautjes die de Sint ons bracht, ook zelf wat cadeautjes maakten voor vrienden of familie. Zo leerde mijn zoon dat geven ontzettend leuk is, en na school kwam er door het knutselen rust in huis in deze hectische periode.

Bijenwas voor de fijne motoriek

Met bijen kneedwas (of bijenwas) werken is enorm goed voor de fijne motoriek. En doordat de was eerst warm gemaakt moet worden voor het gevormd kan worden, vraagt het concentratie en geduld. Bijenwas gebruiken dwingt rust en gevoel voor het eigen lijf af. Een ideale knutsel in deze tijd!

Hoe werk je met bijenwas

Bijenwas is er in verschillende diktes en er zijn meerdere merken die deze was aanbieden. Stockmar is veruit de bekendste en meest gebruikte bijenwas. Naast deze plakjes of blokjes bijenwas is er ook dunne versierwas, dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld details en wordt veel gebruikt om kaarsen mee te versieren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld klei, kunnen losse stukjes gebruikt worden om een geheel te vormen. Door de kneedwas te verwarmen in de handen kan er met het materiaal geboetseerd worden, en kunnen er eenvoudig stukjes aan elkaar geplakt worden.
Bijenwas hard vanzelf weer uit, waardoor het kunstwerk stevig wordt. En mocht het resultaat toch tegenvallen, of is er genoeg mee gespeeld, dan kunnen stukjes gewoon weer hergebruikt worden. Harstikke duurzaam knutselmateriaal dus.

Sint in het notendopje, zo maak je het

Allereerst kraken we een noot zodat we twee mooie notendopjes hebben, om het extra feestelijk te maken gebruikten wij goudverf. De notendopjes moeten even drogen, en de Sint kan gemaakt worden. De bijenwas kan met een schaar geknipt worden, zodat er kleinere stukjes zijn om mee te werken. Als de was warm is geworden tussen de handen kan er geboetseerd worden.

schoencadeautjes maken met bijenwas


Voor het lijfje van de Sint is er een groot stukje nodig, sommige kinderen maken het lijf en hoofd uit een stuk. Een mantel kan je om het lijfje heen vouwen, hiervoor druk je de was plat totdat het dun genoeg is om te vormen. Een mijter druk je stevig op het hoofdje, wrijf langs de randen om het goed op elkaar aan te laten sluiten. Van gouden versierwas kan er een staf worden gemaakt, deze rol je tot dunne sliert tussen de handen. De Sinterklaas plaatsen we in het notendopje, door stevig aandrukken en het warm wrijven van de randen blijft de Sint in het dopje.

Dopjes bewaren

Bewaar nog wat extra notendopjes, je kan ze goed gebruiken om bijvoorbeeld de kribbe in een kerststal te maken. Met Maria Lichtmis is het een gebruik om drijfkaarsjes te maken, de notendopjes kunnen hiervoor als basis dienen.
Meer lezen over het oefenen van fijne motoriek? In deze blog kan je vingerspelletjes en handoefeningen vinden, en vertel ik over het belang van fijne motoriek.

Dit vind je misschien ook leuk...