Geurzakje of parfum van zelf geplukte bloembladeren

Met geplukte bloembladeren en kruiden kan er heel wat leuks gemaakt worden. In de moestuinlessen van juf Eva (de Landfreule) op de Vrijeschool Zeeland is er afgelopen weken hard gewerkt aan het maken van een geurzakje, parfum, zalf, thee en een herbarium! Nog geen plannen voor de zomervakantie? Ga mee aan de slag en maak het zelf!

Plukken en drogen

Voor je aan de slag kunt moeten er eerst bloemen en kruiden worden geplukt. Voor het parfum kunnen de bloembladeren gelijk worden gebruikt, maar voor een geurzakje moeten de bladeren eerst goed gedroogd zijn. Je kunt dit doen door de bladeren op een droograam te leggen. Als je dit niet hebt kun je een droograam namaken, hiervoor span een stuk kippengaas of gaas over een paar stenen. Zo liggen de bloembladeren wat hoger en vrij van een ondergrond waardoor de blaadjes goed kunnen drogen. Er zijn meer mogelijkheden, een droogpers werkt ook, maar vervang regelmatig de vellen keukenpapier die het vocht uit de bloemen optrekken.

Zelf parfum maken
  • Glazen potje
  • Zeefje
  • Water
  • Bloembladeren die lekker ruiken

Pluk de meest geurende bloembladeren en vul hiermee je glazen potje. Vul het potje tot de helft met water. Dit kan met gewoon kraanwater. Als je het parfum echt lang wilt kunnen bewaren gebruik je hiervoor gedistilleerd water. Dit koop je onder andere in de bouwmarkt of bij de drogist.
De geur van de bladeren trekt nu in het water. Na ongeveer drie dagen haal je met een klein zeefje de bladeren uit het water. Wat er overblijft is heerlijk geurend water! Maak een mooi etiket voor op het potje en je hebt zo heel eenvoudig je eigen parfum gemaakt!

Met de gedroogde kruiden en bloemblaadjes kun je ook heel eenvoudig een eigen geurzakje maken. Deze zakjes kun je in de kast leggen zodat kleding lekker gaat ruiken. Of je plukt kruiden waar motten niet van houden, zo maken ze geen gaatjes in je kleding. Een geurzakje is ook heel fijn om bij te je te hebben op reis of als je gaat logeren!

Geurzakje maken
  • Gedroogde bloembladeren of kruiden
  • Rechthoekig lapje stof
  • Naald en draad

Een geurzakje maken is zo gedaan! Knip een flinke rechthoek uit een lapje stof en vouw de stof dubbel. Aan de onderkant is je zakje al dicht. Rijg de naald aan de draad. Met een simpele borduursteek rijg je de zijkanten dicht. Je kunt nu het zakje binnenstebuiten keren, en hebt nu nog een open bovenkant. Vul het zakje met geurende kruiden of bloembladeren. Naai de bovenkant dicht!

Meer inspiratie met bloembladeren en kruiden

Met (gedroogde) bloemen en kruiden kun je echt een heleboel! Maak eens een prachtig herbarium, of ansichtkaart! Met verse kruiden en bloemen kun je ook echt heel veel. Tijdens de moestuinlessen werd er al kruidenboter, groentespread en een eetbare lunch geplukt! En, die geplukte kruiden bloemen zijn ook heerlijk in de thee!

Dit vind je misschien ook leuk...