kinderen spelen buiten in de winter

Buitenspelen in de winter, het belang van goede buitenkleding

Buiten is het nat en koud, temperaturen komen op sommige dagen onder het vriespunt. Kinderen spelen ongeacht het weer graag buiten, en op sommige scholen wordt er jaarrond buitenonderwijs gegeven. Wat is het belang van goede buitenkleding en het warm houden van het (kinder)lichaam. En wat is nu goede kleding voor het buiten spelen in het winterseizoen?

Warmte als ondersteuning in ontwikkeling en groei

Een baby is in de buik omhult door de warmte van de moeder. Eenmaal geboren moet het zelf zijn warmte huishouding gaan regelen. Het opgroeiende kind moet zijn warmte regulatie nog ontwikkelen, zo rond een jaar of 10 is het beter in staat zelf zijn lijf rond de 37 graden Celsius te houden. Een lichaam dat zichzelf veel moet opwarmen in de kou, verliest weerstand en energie. Doordat het lijf nu energie moet gebruiken om te zorgen voor de basis, is er minder energie over voor de ontwikkeling van het kind. Het warm houden van het kinderlijf is dus essentieel als ondersteuning in de ontwikkeling en groei!

Signalen van kou

Peuters en kleuters vinden het vaak nog erg lastig om echt goed waar te nemen hoe warm of koud hun lijf is. Soms roept de buitenwereld zo hard, en is het spel zo intens dat er geen tijd genomen wordt om stil te staan bij hun lijf en de gevoelstemperatuur. In perioden waarin het kind veel zorgen heeft of veel “in het hoofd” zit, kan het ook lastig zijn om echt goed te voelen. Kortom de signalen van het lijf komen op jonge leeftijd nog niet altijd evengoed door, en zijn vervolgens ook lastig te vertalen naar actie. De temperatuur van de voeten geeft een goede indicatie van hoe warm of koud het lichaam van het kind is. Aanzetten om zelf af en toe aan de voetjes te voelen geeft alvast een goede oefening in het stilstaan bij de eigen temperatuur.

Buitenkleding

Bij onze peutergroep gaan de peuters jaarrond naar buiten, het liefst verblijven we een hele ochtend in de natuur. Goede buitenkleding is belangrijk om de kinderen zich heel de dag behaaglijk te laten voelen. Maar wat is nu goede buitenkleding, en wanneer is het te weinig of teveel? Allereerst is het materiaal heel bepalend, elk materiaal heeft zijn eigenschappen en voor- en nadelen. Met wollen kleding draag je natuurlijk materiaal dat niet alleen verwarmd en isoleert, maar ook goed vocht op kan nemen. Wol is zeker in de winter een goede basis op koude dagen, en bovendien is het dragen van wol enorm duurzaam. Wollen kleding hoeft minder vaak gewassen te worden, het reinigt zichzelf in zeker zin. Voor buiten spelende kinderen is een wollen onderlaag met wollen sokken een goede basis, een wollen legging kan ook prima onder een broek gedragen worden. Verdere kleding is bij voorkeur zo min mogelijk synthetisch, dat kan namelijk gaan broeien en neemt geen vocht op. Het kind aankleden in laagjes is ook erg prettig, zo kan er altijd een laagje uit als de zon toch doorbreekt.

Buitenpakken in natte perioden

De meeste kou die spelende kinderen ervaren komt doordat de kleding nat wordt. Een fikse regenbui, modderplassen die toch dieper blijken te zijn dan de laarzen hoog, het is soms lastig om droog te blijven. Een regen salopette ofwel vissersbroek is ideaal. Het kind kan nog wel eenvoudig naar het toilet, en het houdt ook de romp droog. Deze salopette combineer je dan met een goede outdoor jas die wind en waterdicht is. Een compleet buitenpak dat zowel wind als water werend is, en soms zelfs gevoerd (skipak) kan ook plezierig zijn. Wel beperkt het de jongste kinderen snel in hun bewegingsvrijheid en kunnen ze het gehele pak maar zelden zelf uitkrijgen voor een snel toiletbezoek.
Voor alle kleding geldt dat het de bewegelijkheid en het comfort van het kind niet in de weg moet zitten.

Investeren in groei

Voor alle ouders is het belangrijk om met een kritisch oog naar de buitenkleding van het kind te kijken. Investeren in goede materialen is investeren in de groei en ontwikkeling van het kind.

Dit vind je misschien ook leuk...