kaarsen dompelen in bijenwas

Zelf kaarsen dompelen, haal het licht naar binnen

De dagen worden steeds korter en donkerder. Met eigen gemaakte kaarsen kun je jouw omgeving lichter maken, en het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen! Zelf kaarsen dompelen met bijenwas, zo doe je dat!
Deze tekst verscheen eerder in het winternummer van Slot Sofenstein, tijdschrift voor dromers, doeners en denkers.

Wat heb je nodig?
  • Bijenwaskorrels. Deze korrels smelten we om tot was. Je kan ook restjes kaarsen gebruiken, die je misschien nog in huis hebt.
  • Lont of een dik katoenen draad.
  • Een stokje of sat├ęprikker.
  • Een grote pan en een smal en hoog (verf)blik, of een grote en kleine pan voor het bain-marie verwarmen van de korrels tot was.
  • Theelichthouder of bakpapier.
  • Een pot of vaas om de kaars in te laten drogen.
  • Een schaar.

In mijn kaarsen dompel sets vind je deze uitleg, bijenwas, lontdraad en een prachtig handgemaakt linnen schort samen gebundeld in een brievenbuspakketje. Ook leuk om cadeau te doen!

De voorbereidingen

Knip een stuk lont of draad af, en bind dit vast aan het stokje. Zo kun je de kaars in een pot of vaas hangen om te drogen. Stop de bijenwaskorrels of kaarsresten in het hoge smalle blik. Het blikje gaat in een pan met heet water op laag vuur, totdat de korrels helemaal gesmolten zijn tot was.
Als je het blik vervolgens op een theelichthouder zet, blijft de was warm. Een vuurvaste onderzetter of bakpapier kan ook. Als de was te dik wordt (stolt), moet het blikje weer even terug in de pan.

Aan de slag!

De voorbereidingen zijn nu gedaan en het werk kan beginnen. Pak het stokje met de lont en doop het in de gesmolten was, het eerste laagje van de kaars is nu gemaakt. Laat de kaars boven het blikje uitdruppelen en daarna even drogen, zodat de laag hard kan worden. Nu kan er weer een nieuw laagje omheen. Let wel op, als je de kaars te lang in de was doopt, smelten de eerste laagjes weer. Het dopen blijf je herhalen tot de kaars net zo dik is als je mooi vind. Het kan best lastig zijn om de draad in het begin recht te houden en een rechte kaars te maken, maar je zal zien dat kaarsen dompelen steeds beter lukt.

Als de kaars klaar is kan je het nog even laten drogen. Knip daarna de lont van het stokje af, en snijd eventueel de onderkant van de kaars recht af. Je hebt nu zelf een kaarsje gemaakt!

Meer bijenwas inspiratie

Met bijenwas kan je van alles maken. Het is een duurzaam materiaal dat ontzettend fijn is om mee te werken. Met bijenkneedwas kun je met de warmte van je lijf urenlang kneden en boetseren, in de blog lees en leer je alles over dit materiaal. Je maakt ook heel eenvoudig leuke geschenken met bijenwas, zo maak je zelf een duurzame bijenwasdoek om onder andere brood vers te houden. en kun je lezen hoe je zelf kaarsen versiert!

Dit vind je misschien ook leuk...