Bijenwas

Werken met bijenwas

Het werken met bijenwas geeft een tal van creatieve mogelijkheden en is goed voor veel ontwikkelingsdoelen van het kind. Wat is het nu precies voor materiaal, waar koop je het, voor wie is het geschikt en wat kan je ermee? Kortom een blog over de eigenschappen, voordelen en werkwijze van dit materiaal.

Het materiaal

Bijenwas (of kneedwas) wordt gemaakt door bijen, zij gebruiken dit om de wanden te maken in de raten. Bijenwas
is er in verschillende diktes en er zijn meerdere merken die deze was in plakken of blokjes aanbieden. Stockmar is veruit de bekendste en meest gebruikte bijenwas. Naast deze plakjes of blokjes bijenwas is er ook dunne versierwas. Deze dunne plakjes kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld details en wordt veel gebruikt om kaarsen mee te versieren.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld klei, kunnen losse stukjes gebruikt worden om een geheel te vormen. Door de kneedwas te verwarmen in de handen kan er met het materiaal geboetseerd worden, en kunnen er eenvoudig stukjes aan elkaar geplakt worden. Bijenwas hardt vanzelf weer uit, waardoor het kunstwerk stevig wordt. En mocht het resultaat toch tegenvallen, of is er genoeg mee gespeeld, dan kunnen stukjes gewoon weer hergebruikt worden. Harstikke duurzaam knutselmateriaal dus.

Bijenwas en motorische ontwikkeling

Met bijenkneedwas werken is een fijn werkje, en is daarom enorm goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het raakt daarnaast de tastzin aan, de manier waarop kinderen letterlijk de wereld leren aftasten. Het tasten is nodig om begrenzing te voelen; waar houdt mijn lijf op en begint de rest van de wereld. Naast het ontvangen en ervaren van de prikkels op de tastzin is er ook de diepe tastzin. Deze diepe tastzin gaat verder dan de huid en onder andere over spierspanning. Kinderen leren hoe ze hun spieren moeten aanspannen, in welke houding en hoeveel kracht ze moeten gebruiken. Door het ontwikkelen van de diepe tastzin leggen de kinderen een motorische basis en een basis voor het latere schrijfvaardigheid.

Temperatuur-zin en gevoel voor eigen lijf

Kleine kinderen hebben soms moeite om aan te geven wanneer ze te koud of te warm gekleed zijn, ze voelen hun lijf nog niet optimaal. Het werken met bijenwas laat ze even stil staan bij hun eigen lijf, en leert ze om waar te nemen wat temperatuur voor ze doet. De temperatuur-zin wordt aangesproken. Hoe voelt je eigen lijf ten opzichte van het materiaal? Doordat de was eerst warm gemaakt moet worden voor het gevormd kan worden, vraagt het daarnaast ook om concentratie en geduld. Bijenwas gebruiken dwingt rust en gevoel voor het eigen lijf af.

Creeren vanaf de kleuterleeftijd

Vanaf een jaar of 3 kan er gewerkt worden met bijenwas. Voor de kleinsten is het werken met dit materiaal al een ervaring op zich. De ontwikkeling is dan eigenlijk belangrijker dan het resultaat. Eenvoudige balletjes rollen voor bijvoorbeeld een kleine slinger is dan een leuke en zinvolle bezigheid. Vanaf de kleuterleeftijd kan er echt gericht gewerkt worden, en zijn het maken van figuurtjes voor bijvoorbeeld de jaartafel een creërende bezigheid. Het oudere schoolkind kan ook prima met bijenwas uit de voeten, en kan gedetailleerde figuren en taferelen maken.

Creatieve ideeën

Met bijenwas zijn de mogelijkheden onbeperkt. Alle jaarfeest figuren kunnen worden gemaakt, en staan gelijk sfeervol op de jaartafel. Kijk naar de interesses van het kind en ga aan de slag met het creëren van beeldjes en knutsels.
Wij maakten eerder een lenteschaal van vloeibare bijenwas. De (kerstboom)hangers die we versierden met bijenkneedwas zouden ook ontzettend leuk staan in de paastakken met paasfiguren erop. Het vrij vormgeven van jaartafel figuren is ook altijd een fijne en zinvolle bezigheid, in de voorbeelden hieronder vind je een herfstboom en de kerststal figuren. Kaarsen versieren met versierwas is ook een eenvoudige bezigheid, dat al snel een leuk geschenk maakt. Kortom, met bijenwas is veel mogelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...