Om ons heen worden de wortelkindjes voorzichtig wakker, en op sommige plekken komen de eerste sneeuwklokjes al omhoog. Nog even en dan is het ook Maria Lichtmis, we vieren precies 40 dagen na Kerstmis dat we geen kaarsen meer nodig hebben, het natuurlijke licht om ons heen wordt steeds sterker. Om de sneeuwklokjes en de andere wortelkindjes wakker te bellen, maken we een sneeuwklokjes ketting. Maar hoe je dit doet en wat heb je daarvoor nodig?
Benodigheden
Voor het maken van een sneeuwklokjes ketting heb je niet heel veel nodig, en het is een vrij eenvoudig werkje. Leuk om als ketting te dragen en sfeervol op de jaartafel. Wat heb je hiervoor nodig?
- Vilt; groen en wit
- Naald en draad
- Belletje
- Stuk (zijde) lint voor de ketting
- Schaar
De werkwijze in beeld en tekst
Knip drie stukken wit vilt in de vorm van een visje. Voor een klein belletje zijn stukjes van ongeveer 9 centimeter lang en ongeveer 3,5 centimeter breed voldoende. Knip ook alvast een groen randje van ongeveer 7 cm lang.
Vervolgens vouwen we de witte stukjes vilt om, zo hebben we een binnenzijde van de bloem en een buitenzijde.
Het belletje mag alvast aan een stuk zijde lint, lang genoeg voor een ketting.
Rijgen
De witte bladeren rijgen we opgevouwen aan elkaar, we trekken de draad goed aan zodat de bladeren wat plooien. Trek het touwtje met het belletje erdoor en zorg dat de witte bladeren goed op het belletje rusten. Trek zo nodig de draag nog steviger aan, de bladeren mogen niet over het belletje zakken maar moeten er echt op kunnen blijven hangen. Knoop het draadje af. Vervolgens rijgen we het groene blaadje, en ook hier trekken we de draad zo stevig aan dat het gaat plooien.
Afwerken
Vouw het groene blaadje om de witte bladeren heen en maak het met een knoopje vast. We werken het groene blaadje af door beide zijden aan elkaar te rijgen. De sneeuwklokjes ketting is nu klaar!
Sneeuwklokjes wakker bellen
Met de sneeuwklokjes ketting bel of rinkel je de bloembolletjes wakker. Veel kinderen vinden het prachtig om met het belletje buiten te spelen en te zoeken naar doorkomende bolletjes. In veel klassen worden deze weken ook mandarijnen lichtjes bij de doorkomende bolletjes gezet. Zo geven we de bolletjes extra warmte en kracht. In de vorige lichtfeesten brachten we het licht naar binnen, dit lichtfeest gaat het licht weer naar buiten. Voor het verdere aanzetten tot spel in deze jaarfeestperiode heb ik ook jaarfeestmantels/ speelcapes gemaakt. In een latere blog gaan we nog uitgebreid stilstaan bij de achtergronden van Maria Lichtmis en spelideeën rondom dit jaarfeest.