Ansichtkaart Sint-Jan

GroenerGroeien ansichtkaarten, voorjaarsfeesten in beeld

Naast mijn blogs, fotografie en beeldbank maak ik ook ansichtkaarten. De afbeeldingen van deze kaarten maakte ik in kleuterklassen van de vrijeschool. Het was een hele zoektocht om verantwoord gerecycled karton te vinden waarop ook de kleuren goed overkwamen, maar dat is gelukt! De afgeronde hoeken van de kaarten geven ze een fijne vrijeschool sfeer. In deze blog geef ik uitleg bij de afbeeldingen, en een beter beeld op mijn ansichtkaarten uit de serie voorjaarsfeesten.

Voorjaarsfeesten

De eerste serie kaarten is de serie Voorjaarsfeesten. Nu de eerste bolletjes hun kopjes al boven de aarde uitsteken, is het tijd voor de voorjaarsfeesten. Vanaf april maken we ons op voor (palm)Pasen, gevolgd door het prachtige jaarfeest Pinksteren. Eind juni springen we over het vuur om nog eenmaal van de lange dagen te genieten met Sint-Jan. Hierna worden de dagen weer korter en staat Sint-Maarten voor de deur om de lichtfeest periode in te luiden.

Ansichtkaart Palmpasen
Palmpasen

Tijdens dit jaarfeest wordt er in de klassen hard gewerkt aan het versieren van de Palmpasen stokken. De kinderen rijgen een ketting van gedoogde vruchten, versieren uitgeblazen eieren en knippen stroken voor aan de stok. Een broodhaantje mag op de top, en zo lopen we (met de ouders) een ronde door de wijk. De peuters en kleuters mogen hun gemaakte stok zelf houden, maar schenken er gezamenlijk een weg aan iemand in de buurt. Vanaf de eerste klas schenken de kinderen hun gemaakte stok aan iemand die het kan gebruiken. Deze foto is gemaakt met de Palmpasen tocht van de kleuterklas, en geeft een mooi beeld van de verbinding tussen ouder en kind.

Pinksterfeest

Het Pinksterfeest is het grote vrijeschoolfeest van het jaar. Tijdens dit jaarfeest zijn er veel oude tradities en gebruiken die in ere worden gehouden, ook de aankleding van dit feest is speciaal. Op het Pinksterfeest in de klas komen alle kinderen gekleed in het wit naar school. Jongens dragen ook nog een blauwe cape over hun witte kleren. Alle kinderen krijgen een zelfgemaakte en gevlochten bloemenkrans op het hoofd. De oudste jongen en het oudste meisje uit de klas vormen samen het pinksterbruidspaar. De oudere klassen voeren een dans om de meiboom op, hierbij dansen ze rond de boom met linten in de hand. Zo weven ze een prachtig kleed in de top van de meiboom, die al dansend ook weer ontvlochten wordt. Na het aanschouwen van dit prachtige vlechtwerk is het tijd voor bellen blazen, bruidstaart eten, duiven loslaten, zingen en feesten!
Op de afbeeldingen zie je een kleuter die vol plezier dit jaarfeest ervaart, en het pinkster bruidspaar van afgelopen jaar.

Het laatste voorjaarsfeest, Sint-Jan

Eind Juni vieren we het laatste jaarfeest in de reeks voorjaarsfeesten. Hierna worden de dagen weer langer en gaan we richting de lichtfeesten. Met Sint-Jan spelen we op school buiten spelletjes, hebben we een lange zomer picknick en springen we als afsluiter getooid met een bloemenkrans over het vuur! Voor de kinderen is het tevens het laatste jaarfeest voor de lange zomervakantie. Het is altijd een prachtig feest waarin iedereen even stilstaat bij de vriendschappen en verbindingen die er dat schooljaar zijn ontstaan. Op de afbeeldingen het prachtige beeld van kinderen met bloemenkransen.

Dit vind je misschien ook leuk...