windvanger rijgen

Een windvanger rijgen, fijn motorisch werkje voor peuters

Sommige knutsels zijn zo eenvoudig dat er bijna geen uitleg nodig is. Een windvanger maken van esdoorn zaden ofwel helikoptertjes is zo gedaan en geeft een groots effect. Zelfs de kleinsten kunnen dit al vrijwel helemaal zelf! Een windvanger maken met esdoornzaden doe je zo!

Fijne motoriek en rijgen

Kralen en zaden rijgen is enorm goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het fragiele van de zaden maakt dat de kinderen snel leren hoe ze hun kracht moeten verdelen zonder de zaden te breken. Het rijgen van kleine kralen geeft een goede oefening in het aanleren van een pincetgreep, wat later belangrijk is voor de schrijfvaardigheid. Jonge kinderen vanaf 3 jaar zijn prima in staat met wat begeleiding zo’n werkje te af te ronden. Zolang het jonge kind geen onderdelen meer in zijn mond stopt, kun je prima met peuters rijgen! Gebruik hiervoor een stopnaald of andere naald met stompe punt, en knoop de draad aan de naald.

Benodigdheden
  • Stompe naald
  • Draad
  • Zaden van de esdoorn (helikopters)
  • Kleine kralen
  • Eventueel een belletje
Aan de slag!

Knoop een draad aan de naald en rijg de eerste kraal. Zet de kraal onderaan vast met een knoopje (en hang er eventueel een belletje aan). Vanaf nu kan er geregen worden, tot de slinger zo lang is als je zelf wilt. Rijg de zaden door ze door de dikke kop te prikken, voorzichtig want ze zijn erg fragiel. Wissel gekleurde kralen af, of maak een mooi patroon. De windvanger is zo gemaakt. Hang deze op een mooie plek, en de wind zal hem doen draaien!

Meer lezen over fijne motoriek

Fijne motoriek is niet iets wat ieder kind van zichzelf bezit. Sommige kinderen hebben een voorkeur voor groffe motoriek en vermijden het spel waarbij fijne motoriek benodigd is. Met behulp van vingerspelletjes of tafelspellen kun je spelenderwijs toch de aandacht richten op het ontwikkelen van een fijnere motoriek.

Dit vind je misschien ook leuk...