Kerst in een sneeuwbal

Kerst in een sneeuwbal

Wie kent ze nog van vroeger, de huisjes of voorstellingen in een kleine glazen bol. Omdraaien, schudden maar en zo sneeuwde het in jouw mini stad. Natuurlijk kennen we ze nu ook nog, en je kunt ze ook zelf maken! Hier werd er uren mee gespeeld, maar natuurlijk maakt zon sneeuwbal ook een mooi geschenk!

Wat heb je nodig?

Om zelf een kerstige voorstelling te maken in een sneeuwbal heb je niet veel nodig. De basis is een klein glazen potje met passende deksel. Voor het figuurtje in de sneeuwbal gebruiken we bijenwas, een fijn en duurzaam materiaal dat prima tegen water kan!

  • Glazen potje met passende deksel
  • Bijen kneedwas voor het maken van een (kerst)figuur of voorstelling
  • Bijen kleefwas om het figuurtje vast te zetten (koop je bijvoorbeeld hier)
  • Glitters, nepsneeuw, sterren etc
  • Eventueel: extra versieringen en ijzerdraad
  • Eventueel: (plantaardige) glycerine om de versiering wat langer te laten zweven in het water
Aan de slag!

Allereerst zorgen we dat het potje ontdaan is van eventuele lijm en etiket resten. Maak de binnenkant van de deksel goed schoon en vetvrij. Je kunt nu beginnen!
Maak een bijenwasfiguurtje, hier lees je uitgebreid hoe je met dit natuurlijke materiaal omgaat. Af en toe moet je even goed passen of het figuurtje nog wel door de opening van het potje past. Ook is het handig af en toe even te kijken of het figuurtje niet te groot of te klein wordt. Als het bijenwas figuurtje klaar is plakken we het stevig vast op het dekseltje. Dit kan je doen met speciale bijenkleefwas. Als je dit niet in huis hebt kun je ook een plakje gewone bijenwas gebruiken, maar met kleefwas blijft het langer op zijn plek zitten.

Versiering in de sneeuwbal

In dit voorbeeld hebben we een ijzerdraad boog om Maria heen gezet. We hangen er kleine slingers met sterren aan, die straks extra beweging in het water geven. Het glazen potje vullen we nu met de sneeuw, glitters, sterren en/of wat je zelf wilt gebruiken in de sneeuwbal. Vervolgens vullen we het potje met gewoon kraanwater. Een trucje om glitters en sneeuw iets langzamer te laten dalen, is door het toevoegen van een klein beetje (plantaardige) glycerine aan het water! Eenmaal afgevuld met water draai je de deksel stevig dicht. Nu is de sneeuwbal klaar!!

kerst sneeuwbal vol glitters
Meer kerstinspiratie

Bijenwas is een fijn materiaal om te gebruiken, maar ook reuze duurzaam. Het is gewoon herbruikbaar, verwarm een gemaakt figuurtje en de was kan opnieuw voor iets anders gebruikt worden. Bijenwas is in de vorm van een bijenwasdoek ook geschikt om producten langer houdbaar te houden, en zo een goed alternatief voor plastic zakjes. Nog meer kerstige cadeau ideeen vindt je hier. Veel maakplezier!

Dit vind je misschien ook leuk...