geprikvilte sterren op een adventspiraal

Kerstsfeer in huis, sterren prikvilten en lichthouders plakken.

Met de intrede van de donkere dagen brengen we deze periode weer verlichting en warmte in huis. Een lichthouder brengt het licht naar binnen, of we schenken dit aan een ander. Voor in de boom, op de jaartafel of als klein cadeautje om te versturen prikvilten we kerststerren. Een leuk en rustgevend werkje om samen met je kind te doen. Hoe doen we dit en wat hebben we hiervoor nodig?

Lichtbrenger in een potje

Beplakte potjes geven eenvoudig een mooie advent of kerssfeer in huis. Het is een werkje waar vrij weinig voor nodig is, en wat voor alle leeftijden makkelijk te doen is. Wij schenken beplakte potjes met een kerstgroet aan onze vrienden en familie. Een gebaar dat altijd gewaardeerd wordt, en bijdraagt aan het geven van duurzame cadeaus.

Benodigdheden en werkwijze
  • Zijdevloei
  • Lijm en kwast
  • Glazen potje
  • Glitters of mooi randje voor de bovenzijde

Om een potje te beplakken scheuren we eerst de zijdevloei in kleine stukjes. Voor een kleuter is dit een fijn werkje dat de fijne motoriek ontwikkeld, bij peuters is het handig om dit al klaar te zetten. Vervolgens kunnen de stukjes zijdevloei met een lijmkwastje op het potje worden geplakt. De meest handige manier om dit te doen is om eerst het kwastje in de lijm te dopen. Met de lijmkwast pak je een zijdevloei, en deze druk je op het potje aan. Het voorkomt verkleurde handen, en proppen papier. Als het potje eenmaal geheel beplakt is, kan de rand worden versierd. Een glitter rand maak je eenvoudig door het potje in de lijm te dopen, en vervolgens in de glitters. Een contrasterende kleur zijdevloei of vormbaar papier geeft ook een mooi effect. Om de kerssfeer compleet te maken kun je op het beplakte potje, eenmaal opgedroogd, een gouden ster plakken.

Sterren prikvilten

Zelf sterren prikvilten is een rustgevend werkje dat kinderen met enige hulp al helemaal zelf kunnen. De sterren maken mooie boom elementen, versieren de jaartafel in kerstsfeer en zijn leuk om te schenken. Wij versturen ze samen met een kerstgroet naar vrienden en familie. En ook deze sterren dragen bij aan het geven van duurzame cadeaus.

Benodigdheden en werkwijze
  • Prikvilt naald
  • Schuimrubbermatje of huishoudspons
  • Wol
  • (Bak)vormen (bijvoorbeeld ster)
  • Kleine kraaltjes of andere versieringen
  • Touw en een schaar

Leg een schuimrubber matje op tafel, dit zorgt ervoor dat een ondergrond niet beschadigd. Bij gebrek aan prikvilt matje kun je ook een gewone huishoud spons gebruiken. Stop een klein laagje wol in het vormpje en begin met prikken. Een dun laagje is genoeg voor een goede basis, er kan altijd wol bij om de vorm te verstevigen of verdikken. Haal af en toe de vorm los van het matje, anders prikvilt je de ster op de mat vast. Blijf het prikken herhalen tot de vorm stevig is van zichzelf.
Eenmaal klaar kun je het resultaat versieren met een kraaltje, het toevoegen van een geprikvilte spiraal en een lusje.

Meer jaartafel inspiratie

De periode tot Kerstmis is de advent periode. In deze periode kun je de jaartafel in 4 weken opbouwen of zelf een klein adventstuintje maken. Elke week zijn er weer creatieve werkjes om samen met je kind te maken. Zo prikvilt je een schaapje in de derde adventsweek, en maak je Maria en Jozef van bijenwas voor in het stalletje. Lees hier hoe je dit allemaal doet en wat je daarvoor nodig hebt. De kerstkaart op de foto is te koop, het popje dat in de klas als Kerstkind wordt gekoesterd kun je met dit pakket ook helemaal zelf maken!

Dit vind je misschien ook leuk...