Bellenstok met Pinksterfeest

Pinksterfeest versieringen maken, de bellenstok, het bloementuiltje en de kransen in het haar

Tijdens de Pinksterviering of het bloemenfeest op school zijn de klassen mooi versierd met allerlei soorten duiven. De jongens van de kleuterklas lopen tijdens de viering met hun bellenstok, en de meisjes houden een bloementuiltje vast. Al deze versieringen kun je zelf ook thuis maken, en zo een eigen Pinksterfeest vormgeven!

Rinkelende bellen aan de bellenstok

In de kleuterklassen wordt er hard gewerkt aan een bellenstok, bruidsboeket en bruidssluier. Het zijn werkjes die veel vervulling geven. Door het harde werken hebben de kinderen straks hun eigen feestkleding gemaakt! Volgens de traditie dragen de jongens van de klas, naast hun witte kleding, een blauwe mantel en een bellenstok. Door het maken van deze bellenstok oefenen de kinderen met het knippen van rechte lijnen, en met het omgaan van hun eigen kracht. Het zijdevloeipapier is een teer materiaal, en het vraagt geduld en beheersing om dit om een stok te wikkelen. Ook het rijgen van de bellen vraagt geduld en een fijne motoriek. Met een beetje hulp en begeleiding kunnen kleuters dit helemaal zelf, en het resultaat is een prachtige bellenstok.

Benodigdheden en stappen
  • Houten stok met gladde bast
  • Punaise om de linten in het hout vast te zetten
  • Dunne linten (rood, oranje en/of geel)
  • Belletjes
  • Rood zijdevloeipapier
  • Groen zijdevloeipapier
  • Plakband
  • Schaar

Allereerst vouwen we een groot vel (50 x 70 cm) zijdevloei dubbel, de gevouwen kant naar onderen. We gaan nu rechte lijnen knippen maar zorgen dat we het vel niet doorknippen! Dit doen we ook met een smaller groen vel, voor het omwikkelen van het handvat. Je kunt zien dat door het knippen van de stroken, nu lussen ontstaan. Bij het wikkelen vallen deze heel speels om de stok.

Bellen rijgen en wikkelen

Nu gaan we de bellen aan de linten rijgen. Als kinderen nog niet kunnen knopen kun je een langer stuk lint gebruiken, we zetten dan straks beide zijden van het lint vast. Nu het vloeipapier is geknipt en de bellen zijn geregen, wikkelen we eerst het groene vel om de onderkant van de stok. Hierna gaat het rode vel om de stok, tot bovenaan het puntje. Het begin en einde kun je even met een plakbandje vastzetten. Bovenop de stok zetten we de linten vast met een punaise. Nu is de bellenstok klaar, rinkelen maar!


Het bloementuiltje

Hoewel de kinderen in de meeste klassen nu zelf mogen kiezen tussen een bellenstok en een bloementuiltje, was deze tradiegetrouw voor de meisjes. Er zijn verschillende manieren om bloementuiltjes of bruidsboeketjes te maken. In de klassen maken we tuiltjes met wat vierkante stukjes zijdevloei, pijpenragers en een sierlijke papieren onderzetter. Een andere manier is om koffiefilters te schilderen met nat in nat techniek en deze samen te vouwen. Ook hier maakt een sierlijke papieren onderzetter het tuiltje helemaal af. Deze twee manieren zijn werkbaar voor zowel peuters als kleuters, zonder al teveel hulp.

Werkwijze bloementuiltje van zijdevloei

Knip vierkante stukjes zijdevloei en haal een pijpenrager door het midden. Vouw de boenkant van de pijpenrager naar binnen zodat het stukje vliegerpapier als het ware vastgeklemd zit. Maak meerdere bloemen en voeg ze samen. Knip een gaatje in het midden van de papieren onderzetter en haal de “steeltjes” van de bloemen erdoor. Met een beetje vouwen en een plakbandje of pijpenrager om de stelen blijft alles goed zitten. Het bloementuiltje van vliegerpapier is klaar!

Bloementuiltje van koffiefilters

Gebruik koffiefilters om deze met een nat in nat techniek te schilderen. We knippen alle filters open, en gebruiken ze enkelzijdig, op eentje na. Deze gaat om de enkele “bloemen”. Als de filterpapieren zijn gedroogd vouwen we ze samen tot bloemblaadjes. Knip een gaatje in de dubbelzijdige filter en haal de enkelzijdige bloemen erdoor. Knip een gaatje in de papieren onderzetter en haal alle filterbloemen erdoor. Met een plakbandje of pijpenrager houden we alle “steeltjes” bij elkaar. Zo heb je eenvoudig een bloementuiltje van koffiefilters gemaakt!


De bloemenkransen in het haar

Naast de bellenstok en het bloementuiltje staat het Pinksterfeest bol van versieringen. In een latere blog gaan we ook nog duiven maken van papier en met bijenwas. En de kransen in het haar? Die maken de kinderen ook zelf van papier. Om ook fleurige bloemenkransen te maken heb je enkel crepepapieren strengen, zijdevloei bloemblaadjes en lijm nodig. We vlechten de strengen tot haarband, en de kinderen plakken de bloemblaadjes tot bloem. Een klein propje zijdevloei maakt een mooie kern. Peuters en kleuters hebben vaak wat hulp nodig met vlechten, maar het is een goede oefening om te werken met begrippen als “onder” en “over”. Vlechten is een goede oefening in motoriek en legt een goede basis voor de rekenvoorwaarden waarmee kleuters straks in de eerste klas aan de gang gaan. De bloemblaadjes knippen we zelf, oudere kleuters zuden hiermee al wel kunnen oefenen. Je kunt losse blaadjes gebruiken, wij knippen de bladeren zelf in een “acht” vorm, twee op elkaar maken samen een bloem!

Meer Pinkster inspiratie

Nu de bellenstokken, bloementuiltjes en haarkransen zijn gemaakt ligt er een goede basis voor het Pinksterfeest. Waarom we dit vieren en hoe we het in de onder en bovenbouw van de vrijeschool vormgeven, lees je hier. De afbeelding van het meisje met bloemenkrans is uitgegeven als ansichtkaart in de serie Voorjaarsfeesten. Een mooie kaart om neer te zetten op de jaartafel!
Alvast een fijn Pinksterfeest!

Dit vind je misschien ook leuk...