voorjaarstuintjes voor op de jaartafel

Voorjaarstuintje, knutselen voor op de jaartafel

Na Maria Lichtmis staat het volgende jaarfeest pas weer met Palmpasen op de agenda. De natuur ontluikt in de tussentijd, en de wereld komt weer in bloei. Op de jaartafel kan het nu wat leeg zijn, maar met deze creatieve activiteit kleden we de tafel weer wat aan. Voorjaarstuintjes voor op de jaartafel, zo maak je ze.

Benodigdheden zoeken in de natuur

Naast klei en kralen hebben we ook takken nodig. Natuurlijk kun je deze bij de bloemist kopen, er zijn nu volop bossen met bloesemtakken te koop. Leuker is het, om samen op zoek te gaan naar geschikte takken. En als je toch op zoek gaat, sta dan gelijk even stil bij alle sneeuwklokjes en voorjaarsbloeiers die nu hun hoofdje voorzichtig uit de grond steken!

kinderen pakken kralen
Werkwijze

Als we alle materialen in huis hebben, kunnen we aan de slag. Het werkje behoeft eigenlijk geen uitleg, en elke manier en vormgeving is natuurlijk goed. In het kort maken we een ondergrond van klei, hierin prikken we takken die we versieren met (zelfgemaakte) kralen. Het resultaat is een vrolijk geheel wat de jaartafel al snel in voorjaarssfeer brengt. Het werken met klei en het rijgen van de kralen zijn op zichzelf al heel goed voor de fijne motoriek. Het bewerken van klei leert het kind ook veel over het eigen lijf en kracht. Wil je het kind ook bewuster maken van zijn lichaamswarmte, dan zou je voor dit werkje eventueel ook kunnen werken met bijenwas.

kind aan de slag met een voorjaarstuintje
Patroonherhalen als spelenderwijs leren voor rekenvaardigheid

Een voorjaarstuintje maken voor de jaartafel kun je eenvoudig omzetten naar spelend lerend. Door het kind de kralen in patronen te laten rijgen en deze te herhalen, leert het kind patronen herkennen en ermee te werken. Patronen zijn ontzettend leuk om mee te oefenen. Ze laten kinderen op een speelse manier kennismaken met wiskunde. Het inzicht in patronen is belangrijk voor de wiskundige ontwikkeling, en legt zo de basis voor rekenvaardigheid. Simpele patronen zijn soms al uitdagend genoeg voor jonge kleuters (twee kleuren, bijvoorbeeld geel-rood-geel-rood). Als een kind al wat verder geoefend is met patronen, kun je vragen de patronen na bijvoorbeeld twee rijtjes te veranderen in een tegengesteld patroon (geel-groen-rood, geel-groen-rood, rood-groen-geel, rood-groen-geel). Wissel af met patronen, tel samen de kralen en verzin nieuwe rijtjes. Op deze manier heb je niet alleen een mooi tuintje op de jaartafel, maar ook spelenderwijs geoefend met rekenvaardigheid!

Dit vind je misschien ook leuk...