wildplukken en kruidenboter maken

Wildplukken, kruidenboter uit eigen tuin

De planten en kruiden groeien en bloeien weer wilderig. In de natuur valt er al heel wat te plukken. Klas 1 begon de schooldag met het zoeken naar eetbare ingredienten en maakte kruidenboter. Zelf ook wildplukken? Zo doe je dat!

Wildplukles

Kinderen leren om zelf voedsel te oogsten en bewuster om te gaan met eten. Het project van Jong Leren Eten speelt in op de behoefte om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Moestuincoach Eva heeft de kinderen van vrijeschool Zeeland eerder al geleerd om zelf zuurkool te maken. Vandaag gingen ze op het groene schoolplein op speurtocht naar eetbare (on)kruiden. Na het snijden en kneden konden uiteindelijk de potjes kruidenboter trots mee naar huis.

Zelf wildplukken

Er zijn veel eetbare (on)kruiden en bloemen waarmee je zelf een lekkere kruidenboter kan maken. Wildplukken kan iedereen, maar er zijn wel regels als je buiten je eigen tuin op zoek gaat. De eetbare natuur is de voorraadschuur van de dieren. En ook het voortbestaan van de plant zelf, is iets om rekening mee te houden. Als alle bloemen worden weggeplukt, heb je geen stuifmeel en stampers meer over en kan hij zich niet meer voortplanten*. Voor de kruidenboter van de moestuinles waren maar een paar veel voorkomende onkruiden nodig.

  • Ingredienten & onkruiden
  • Roomboter of vegan vervanger
  • Peper
  • (Zee)zout
  • Paardebloem
  • Daslook
  • Kleefkruid
  • Peterselie (krul & plat)
  • Munt
  • Tijm
  • Zevenblad
  • Speenkruid
  • Oregano
Aan de slag!

Pluk alle eetbare ingredienten of een eigen combinatie. Spoel daarna alles goed af, zodat er geen zand in de boter komt. Alles mag zo fijn mogelijk gesneden worden, en van veel planten gebruiken we de harde delen niet. Zo gebuiken we alleen de bloemblaadjes van de paardebloem.

Mengen

Als alles fijn gesneden is, pakken we een mengkom met de (room)boter. We voegen de kruiden, peper en zout toe en kneden en prakken alles flink. Veel kinderen vinden het heerllijk om de harde boter eerst zacht te kneden. Voor de tastzin is dit een hele fijne bezigheid, al zullen er sommige kinderen van schuwen en liever een vork gebruiken. Als alle ingredienten gelijkmatig zijn verdeeld is het mengsel klaar en hebben we een heerlijke kruidenboter gemaakt! Gebruik een pollepel om de boter in een potje te doen, of eet het gelijk op je brood. Fijne maaltijd.

kruidenboter in potjes

Dit vind je misschien ook leuk...