getuigschrift vrijeschool

Uitvliegen en het getuigschrift, het einde van een leerjaar op de vrijeschool

Als de zomervakantie in zicht komt breken er roerige tijden aan op de vrijeschool. De oudste kleuters maken zich op voor het uitvliegen. De al zittende schoolgaande kinderen zwaaien we straks ook weer uit. Op de vrijeschool gaat dat net allemaal even anders dan anders. Want wat doen die oudste kleuters met uitvliegen en wat zegt dat getuigschrift die de leerkrachten met veel liefde en zorg maken?

Getuigschrift

Op elke vrijeschool zijn de tradities anders, maar een getuigschrift is een vaste waarde. Het getuigschrift is een visuele weergave van de ontwikkeling van het kind, of de wens van de ontwikkeling die de leerkrachten graag willen zien van het kind. Deze weergave is vaak een tekening of schildering met een spreuk. De afbeeldingen op het getuigschrift worden afgestemd op de vertelstof van het leerjaar. Op de foto’s zie je de sprookjes vertelstof van klas 1. De spreuk die de leerlingen meekrijgen zullen zij het aankomende jaar hardop in de klas uitspreken. Door het herhalen en “eigen maken” van deze spreuk, werkt het eigenlijk als een soort positieve affirmatie. Het getuigschrift bevat ook een oudergedeelte dat bestaat uit een tekstuele weergave van de ontwikkeling van het kind. In dit gedeelte kun je niet alleen lezen hoe het kind zich cognitief (hoofd) ontwikkeld heeft, maar ook hoe het kind zich sociaal emotioneel (hart) opstelt in de klas. Ook is er aandacht voor de voortgang in de motoriek, de werkhouding en de manier waarop het kind zich inzet voor zijn werk (handen). Een compleet beeld zoals het kind zich heeft laten zien naar de andere leerlingen en de leerkracht.

Het uitvliegen van de leerrijpe kleuter

Bij de kleuters gaat het einde van het jaar net iets anders. In deze klas is er nog geen getuigschrift, maar een speciale dag waarop de oudste kleuters met een mooi ritueel de brug overgaan. De leerrijpe oudsten uit de kleuterklas maken zo symbolisch alvast hun weg naar de eerste klas. Met een rugzak vol kennis en vaardigheden bereiden zij zich voor op die grote stap naar de grote school. Op elke vrijeschool zal deze dag er net even anders uitzien, maar op alle scholen is zon overgang een grote gebeurtenis.

De stok, hoed en tas

Voordat de oudste kleuters over de brug kunnen gaan ronden zij hun werkjes af. Tijdens het schooljaar is er al veel aandacht geschonken aan handwerken. In de klas en thuis wordt er hard gewerkt aan hun afronden van de handwerkbal. Niet zo eenvoudig om netjes steken te borduren en het zelfgekozen patroon te behouden. Deze bal gaat samen met de gevingerhaakte en gevlochten koorden en het schrift vol tekeningen in de rugzak. De kinderen hebben laten zien dat ze al deze vaardigheden bezitten en legden daarmee een goede basis voor het aankomende jaar. De kinderen maken ook zelf een mooie stok. Elk kind versierd deze zelf, en vaak is er goed te zien wat voor persoonlijkheid het kind meebrengt. Op de laatste schooldag zetten de oudste kleuters samen met de kinderen die nog een jaartje blijven de brug in de klas. Onder begeleiding van het Duitse lied “Hanschen klein” stappen de kinderen vol trots de brug over, om hierna door een haag van bloemen nog eenmaal de kring af te sluiten als gehele klas.

Dit vind je misschien ook leuk...