Op 6 januari vieren we Driekoningen, op de scholen vieren we dit de eerste week na de kerstvakantie. Melchior, Balthasar en Caspar brengen het kindje drie geschenken. En met een super eenvoudig te maken sfeerlichtje brengen ze ook het licht in huis. Hoe maak je een Driekoningen lichtje, en wat heb je hiervoor nodig?
Benodigdheden
Voor dit lichtje heb je slechts een paar benodigdheden nodig. We vouwen vliegerpapier en knippen er kroonpunten van, om vervolgens de blaadjes in elkaar te schuiven. Het vouwen en knippen zijn ideale kleuter oefeningen, niet alleen zijn ze goed voor de motorische ontwikkeling maar ze helpen ook de rekenvaardigheid ontwikkelen.
Wat heb je nodig voor het maken van een lichtje?
- Vliegerpapier of zijdevloei.
Beiden zijn geschikt, zijdevloei is wat dunner is wat lastiger op een plek te houden, maar geeft wel een mooier licht. Vliegerpapier is wat stugger en daardoor makkelijk hanteerbaarder. - Schaar.
- Een strook karton. We gebruiken zelf goudkleurig karton.
- Eventueel lijm. Niet noodzakelijk, maar het maakt het geheel net wat steviger.
Werkwijze
Per lichtje heb je twee stukken zijdevloei of vliegerpapier nodig van 17,5cm lang bij 8cm breed. Twee rode stukken voor het representeren van Melchior, twee blauwe voor Balthasar en twee groene voor Caspar.
Deze blaadjes vouwen we in de lengte om, op ongeveer 8cm. Op deze manier ontstaat er een verschil in bovenrand, een deel is langer dan de ander. Een duidelijke vouwlijn is later weer nodig, dus druk het even goed aan, of ga er met de nagel even langs.
Deze gevouwen blaadjes vouwen we weer open en vouwen we nu in de breedte dubbel. Ook hier is een goede vouwlijn handig voor het verdere proces, dus even goed aandrukken.
Eenmaal gevouwen in de breedte knippen we vanaf de dichte, gevouwen kant een boog of kroonpunt. Doe dit aan beide zijden.
Patroonherhaling voor rekenontwikkeling
Nu alle blaadjes aan beide zijden een kroonpunt hebben vouwen we ze weer open. Vervolgend vouwen we ze weer terug in de lengte. De blaadje kunnen we nu dakpansgewijs in elkaar schuiven. Het leggen van de blaadjes doen we natuurlijk in een herhalend patroon. Dit patroon herhalen en leggen is een enorm goede oefening voor kleuters die helpt bij de rekenontwikkeling. Het kunnen herkennen van een patroon en dit na kunnen bootsen en verder kunnen leggen is een basis rekenvaardigheid. Eenmaal onder de knie kan een kind bijvoorbeeld makkelijker tafels leren en gebruiken. Het leggen van een herhalend patroon van drie kleuren is nog best een uitdaging!
De laatste stappen van het lichtje
Knip een lange strook (goud) karton van ongeveer 30cm lang en ongeveer 4cm breed en vouw deze in de breedte dubbel voor een goede vouwlijn. Vouw de strook weer open. De gevouwen blaadjes kunnen nu in de strook worden gelegd, eventueel helpt een beetje lijm alles op de goede plek te houden en geeft het het lichtje wat stevigheid.
De strook kan nu weer dichtgevouwen worden. We hebben nu het lichtje klaar, we schuiven beide zijden in elkaar en het lichtje kan nu om een potje of waxinehouder!
Inspiratie en spelideeën rondom Driekoningen
Nu het Driekoningen lichtje klaar is om de jaartafel of huis sfeer te geven, wil je misschien nog meer rondom Driekoningen doen. In deze blog lees je over de achtergronden van het jaarfeest, en welke tradities we gebruiken in de peuter en kleuterklassen op de vrijeschool. Thuis kun je een Driekoningencake of taart bakken met een verstopte boon, en zo bepalen wie er koning voor een dag wordt. Thuis het Driekoningen spel naspelen of aanzetten tot vrij spel in Driekoningen sfeer? Hier vind je prachtige linnen speelcapes die het vrije spel ondersteunen en na de Driekoningen periode ook ruimte geven tot uren fantasiespel!